Сега четете
Ефективни и нужни ли са протестите?

Ефективни и нужни ли са протестите?

13724818_623049271203172_5010163976962998124_oПротестът е форма на изразяване на гражданска позиция, след като не е бил постигнат резултат по друг начин. Всеки гражданин може да изразява своята позиция чрез протест и това е негово конституционно право (Съгласно чл. 43 от Конституцията гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации (а именно да протестират). Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.

В повечето случаи протестът се появява естествено и той е противовес на лоша политика в дадена сфера или институция.

Доказан факт е, че протестите(стачки,шествия,митинги,….) ,успяват да обединят групи от обществото или дори цялото общество. Също така е видно и това, че протестите в по-голямата си част са успели да постигнат частично или напълно своите искания и своята цел.

В България доста често обществото прибягва до протести,защото хората виждат,че това (може би) е единствената опция за промяна.

Наблюдаваха се протести срещу високите цени на горивата-тогава цената на най-масово използвания бензин А-95 беше около 2,40лв. за литър, но се наблюдаваше значително поскъпване на всеки вид гориво.

След това майките на деца с увреждания организираха протест,искайки оставката на вицепремиерът Валери Симеонов,който се изрази изключително грозно с думите “Кресливи жени с уж болни деца”..

Протестираха и медици, и полицаи…

Най-скорошният, и смятам доста важен протест,който продължи 3 дни,беше Протестът след края на така нареченото „извънредно положение“ в София пред НС.Във соц.мрежа Фейсбук от доста време се пишеше ,че ще се организира протест,свързан с кризата от Коронавируса,веднага след 13 май.И ето-хиляди бяха там,хиляди търсещи ПРОМЯНА.Хиляди,които искат оставката на правителството….защото в продължение на 2-3 месеца хората стояха без работа,без доходи,дори без храна…И с какво НИ помогнаха нашите управляващи?С НИЩО!Точно затова хората се наддигнаха!

Но протестите са по цял свят,не само в България.Например колко много сме слушали по новините и чели по мрежите за протеста на „жълтите жилетки“ във Франция през 2018,където присъстваха наистина много хора…

В заключение ще дам мнението си по въпроса,който зададох като заглавие на есето си „Ефективни и нужни ли са протестите?“

ДА!Нужни са,защото само това може да доведе до промяна,до нещо по-добро.Винаги съм била ЗА протестите,винаги съм се възхищавала на хората,присъстващи и организиращи тези протести,но за съжаление,както много други,аз не съм присъствала никога на подобно нещо…но все пак нищо не се знае за в бъдеще!Колкото до това дали са ефективни,смятам,че може би  невинаги хората постигат целта си,но пък доста често се постига и голям успех!

Вижте и

Протести е имало преди и винаги ще има…. 

 

Илияна Анчева,

Публ.администрация,4 курс

Фак.номер:1608781005

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре