Сега четете
Как държвните институции и политичски партии реагират на създалата се криза?

Как държвните институции и политичски партии реагират на създалата се криза?

Дияна Сариева

Най-запомнящата се дата за цял свят от тази година ,ще остане 13.03.2020г. Именно тогава и нашумява най-разпространената тема-Коронавирус. Разпространението на COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация.

Откива се щаб,начело с Венцислав Мутавчийски,който е поел контрола върху създалата се ситуация. За най-силно пострадали се смятат туризмът, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството, развлекателният бизнес като цяло. Но всичко е, според експертите, още в начална фаза и никой не може да предскаже как ще еволюира ситуацията.

Властите заедно с бизнеса разглеждат различни сценарии и засега мненията им за основните мерки в кризисната ситуация на практика са много близки. Това пролича на среща на президента Румен Радев с работодателските организации, на която той заяви, че „само със забрани и глоби не може да излезем от кризата като устойчива икономика“. Според него е нужен комплекс от мерки в подкрепа на бизнеса, който вече търпи загуби.

Цялата суматоха и паника, поради Коронавируса, доведе до масова психоза както в много от засегнатите държави, така и в България. По-младите граждани започнаха да изкупуват стоките в магазините (брашно, боб, леща, сол, захар, олио, яйца, мляко, хляб, тоалетна хартия и още много други стоки) без да се замислят. Според мен това не е правилно, защото по-възрастните и бедни хора нямат какво да си купят, за да се изхранват, защото повечето витрини и стилажи за изпразнени. Те попаднаха в сложна ситуация, защото трябваше да избират за кои от останалите скъпи продукти ще им стигнат парите и за колко дни.

 

Да трябва да овладееш седем милионна нация, която упорито смята, че домашния алкохол и пресния чесън ще го спаси от тежък вирус е сложна задача дори и за професор. Но дори и това е преодолимо, ако не с либерализъм, то с тоталитаризъм, а най-добре с доверие. Българска поговорка ни казва: „Кучето играе според тоягата.“. Институциите започнаха с леки мерки, полуограничителни, със съвети, напътствия. Неангажираността на нацията обаче и смелата безотговорност на редица, не спряха. Мерките се затегнаха и ще продължават, а институциите работят стремейки се да опазят бизнеса, да спасят икономиката, да спасят населението, да се погрижат за медиците, да създадат координацията, комуникацията и взаимовръзката, от която всеки се нуждае в момента.

Според мен мерките, които взе правителството на България и на другите засегнати държави, бяха много уместни. Също така и извънредното положение беше нужно. Забраните трябва да се спазват от всички хора, за да може да се справим по-бързо с “COVID-19”. След като се ограничат контактите между хората ще се намали броят на заразените и постепенно вирусът ще изчезне.

Но единственото нещо, което не ми хареса е, че в началото на епидемията се получи недостиг на маски, ръкавици и дезинфектанти в аптеките и точно тогава, когато хората имат най-много нужда от тях, за да запазят както собственото здраве, така и на семейството и околните, аптеките и фирмите, предлагаши тези продукти, вдигнаха цените им до неузнаваемост.

Единственото нещо, което можем и ни остава да направим е да се оставим в ръцете на управляващите и да се надяваме, че скоро всичко ще приключи и ще се радваме на един спокоен и нормален живот.

Вижте и

Този текст е част изпит по от дисциплината Политически организации и институции с тема:

Изготвил : Дияна Сариева

Специалност : Публична администация

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
6
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре