ee818077645c5eae216005df44a90f3eЗадълбочава ли се кризата между институциите? Точен и правилен отговор на този въпрос – няма. Институциите може да се приемат като социални технологии, които са използвани за управление в рамките на една дадена икономичекса система или на едно общество като цяло. Слабостта и неефективността на държавните институции са един от важните източници на скритата икономика. Увеличаването на скритата икономика в резултат на действието на неадекватни институции води до по-нататъшно влошаване на качеството на публичните услуги, което създава нови стимули за излизане от официалната икономика.

Какво породи криза между институциите? От много години насам, в България, съществува криза между институциите под формата на неразбирателство или по-точно липса на постоянен и ефективен диалог между правителството и бизнеса. Ако това го има, то ще допринесе по-ефективно изграждане на институциите и по-голяма сигурност в тяхната полезност в деиствията им. Но проблема тук е двустранен – както от страна на правителството, което не намира адекватна форма на диалог с частния сектор, така и на бизнеса, който не успява да се организира по начин, по който да бъде по-ефективен партньор в диалога с правителството. Друга слабост е липсата на система за наблюдение и оценка на ефективността на институциите. При липсата на ефективни институции, които да защитават еднакво за всички и в неговата пълноста правото на собственост, бизнесът е принуден да минимизира разходите и рисковете, като се стреми да контролира цялата верига на реализация на продукта до крайния потребител, Това намалява фирмената гъвкавост и създава условия за монопол.

Но кризата между институциите през тази година (2020) остана назаден план   момента в които се обяви извънредно положение, или както някои хора го наричат – военно. Това положение нанесе правни предизвикателства на институциите, бизнес, граждани и много други. Но президентът Румен Радев заяви по време на посещението си в Плевен, че политиците не трябва да се правят на лекари и обратното. И допълни, че в момент на криза всички институции са единни. Румен Радев изтъкна огромната роля и натоварване на общините, които трябва да постигнат баланса: да се запази общественото здраве, но и да не се допусне парализа на икономиката. Най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза, е доверието в институциите, а едно управление се ползва от доверие, когато само взима решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или пиар сметки, изтъкна президентът.

Доверие има, по думите на държавния глава, когато се харчи прозрачно и средствата се отчитат пред обществото, не само колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев. Когато решенията се вземат на база законите и Конституцията, а не на определени хрумвания – тогава има доверие, категоричен беше Радев.

В момента, лично според мен, не се е задълбочила кризата тъй като чялото това положение ни подтиква да бъдем единни. Кризата ще се задълбочи в момента когато това цялостно извънредно положение бъде вдигнато и всяка една инстутиция определи и отчете загубите, които са й нанесени.
“Ако президентът мисли, че ако налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал”, заяви бившият премиер Иван Костов пред БНР. Според него “хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин”. А институционалната криза само пречи на самите институции да работят”.

Според Костов, президентът и неговите съветници не приемат факта, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на обществото. Докато нещата, които се случват в живота на хората от сорта на безработица и намалени доходи за пазаруване влиаят непосредствено върху институциите.

Според него премиерът има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

И все пак, дали кризата между институциите се задълбочава е въпрос на гледна точка, факти, и случващото до момента. Както казах в началото няма точен отговор, които да обясни дали кризата им се задълбочава. Живеем в период, който ни забавя ежедневието и ни накара да погледнем по по-различен и субективен начин на нещата, които ни заобикалят. Кризата в институциите няма да намалее, нито пък да изчезне напълно.

Учебна дисциплина:

„Политически организации и институции“

Тема:

Задълбочава ли се кризата между институциите

Борислав Лулин                                                                                                                    

Курс: III специалност: Макроикономика