ee818077645c5eae216005df44a90f3e   В дни като тези в които се намираме сега, народа разчита на единството и добронамереността на държавните институции. Смята ,че те след като са избрани с тази цел ,трябва да мислят за излизането от такива кризисни ситуации без да проявяват свои претенции.

Но се оказва ,че вместо това ,те водят война помежду си и всеки от тях смята за редно различно нещо от другия.  Усетихме още при избирането на главен прокурор лекото спречкване между президента и премиера. Нарастването на напрежението продължи след като прокуратурата публикува в края на януари, тази година материали от подслушвани разговори на президента и ген.майор Цанко Стойков .  И в резултат на това Румен Радев официално оповести ,че снема доверието си към правителството на Бойко Борисов , той прояви и остри критики към управлението на страната.  Дори се заговори за импийчмънт на президента.

Вместо да се съсредоточат върху това как по- бързо да се справим с кризата и да излезнем от нея с по- малко щети ,те се съсредоточиха върху враждите си. При всяко спречкване между двете главни институции се наблюдаваше разделение на населението.Сякаш надмощието има по важна роля в управлението на една държава ,а не това нейното население да не страда и да се чувства добре.

Пандемията от COVID-19 или така наречения Корона вирус предизвика щети ,от които ще има дълготрайни последици както върху психиката на хората и тяхното здраве  ,така и върху финансовото им положение. Ще бъдат научени много уроци от начините на прилагане на мерките за справяне с кризата и от опазването на болните. Колкото по-бързо и ефективно се осмисля, учи и прилага извлечения опит ,толкова по-подготвена и устойчива ще бъде държавата.

Подобряването на способностите за гарантиране на непрекъснатостта на управлението на държавата при кризи може и трябва да бъде още една положителна последица от кризата.   Президентът Румен Радев посочи следното като каза:

„Най-важният ресурс за справяне,с която и да е криза е доверието в институциите , а едно управление се ползва от доверие, когато само взима решенията в интерес на гражданите ,а не под обществен натиск или пиар”. На следното премиера отговори :

„Пандемията от корона вируса  е безпрецедентна и последиците са всеобхватни, необходимо е да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики .”

 

Разбираме,че институциите са разделени на две страни и всяка страна има свой план за действие срещу цялата тази суматоха. Но е необходимо да обединят своите общи сили и знания в полза на общото благо .   В кризисни ситуации е важно всички политици да покажат съпричастност и да демонстрират общото им желание за излизане от кризата. Управляващите изискват от населението да спазва мерките и да има дисциплина ,но те самите не показват такава , както и отдаденост и дълг.

От голямо значение е институциите да се вслушват в думите на обществото ,тъй като то се е доверило на тях. Както обществото ги е издигнало  на власт ,така и то може да ги свали  от нея.

В крайна сметка , която и от двете институции да спечели войната , народа ще е от губещата страна.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”
Факултет по социални и икономически науки

Есе на тема:
Войната между институциите решение
за кризата ли е ?

Изготвил: Йорданка Петакова
Спец: Публична администрация