20200515_114541Най-важният ресурс за справянето, с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие когато само взема решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск и в резултат на ПР експерти. Това каза президентът Румен Радев на експертната дискусия “Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България” в София, която е под егидата на държавния глава.

Румен Радев посочи, че доверие има, когато средствата се харчат прозрачно и се отчитат пред обществото. Не колко си дал, а къде, защо и как си изхарчил всеки лев, когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията , а не на определени хрумвания, посочи президентът.

Липсата на адекватни мерки ни изправят пред много по-дълбок проблем от възстановяването на прекъснати производства и услуги, и това е задълбочаването на бедността и неравенството, където без друго сме европейски шампиони, каза президентът. По думите му ако не успеем да овладеем тази тенденция, рискуваме дълбоки обществени разломи ,деградация, растяща престъпност.