– при управление на ПТП след употреба на наркотични вещества;

– при липса на правоспособност на водачача;

– при превишаване на допустимата скорост с над 50 км час.

Гешев предлага в полза на държавата да се отнемат във всички случаи управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те. Предложенията предвиждат и отнемане на управляваното МПС във всички случаи, когато се установи наличие на алкохол над 1,2 промила или след употреба на наркотични вещества .

Това стана ясно от изявление на говорителката му Сийка Милева, на което въпроси не бяха задавани.

Освен това Гешев е указал на наблюдаващите прокурори при умишлени престъпления по транспорта незабавно да се предприемат действия по изземване на транспортните средства и да се налагат веднага запори и бъдещи обзпечения за отнемането. Едновременно се сформира от него работна група, която ще анализира съдебната практика с оглед сезиране на ВКС за приеманне на тълкувателно решение.

По думите на Сийка Милева прокуратурата цели…“… Налагането на сурови наказания на всеки един, който се осмелил да управлява превозно средство след употрба на алкохол с висока концентрация или наркотични вещества.“

Днес бе заявено, че  мерките идват като отговор на увеличилите се драстично случаи на установяване на дрогирани шофьори, както и заради случая с журналиста Милен Цветков.