lili kashevaCOVID-19 спря временно войната между институциите. В президенството се проведе среща между държавният глава Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. След срещата президентът Румен Радев отправи призив за единство и солидарност. Премиерът остави противоречията назад, докато трае кризата и народът да усети консолидацията на всички институции.

В тази ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите. И това е надеждата да си върнем доверието в държавата и в бъдещето ни като общество. Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията, в който поколенията могат да си подават ръка, въпреки разривите и натрупаните през годините предразсъдъци и заблуди. Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решението и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, в почтеността, личната отговорност и уважението към човешкият живот. Най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин.

Стигна се и до съгласие, че много внимателно трябва да следят резервите в държавата, това каза премиерът Бойко Борисов по време на изявление в Гербова зала след среща с президента, съгласуваха се и че всички медицински лица, които са на първа линия заради коронавируса, трябва да получават по 1000 лв. Аз съм съгласна, понеже тези хора жертват своето здраве, здравето на своите близки, които за съжаление не са виждали сигурно от доста седмици.

От щаба се изисква смелост в решенията, а от политиците воля да наложат всички необходими мерки, за да не бъдат съдени по-късно за животите, които не са направили опит да спасят. Във всяко интервю, което съм гледала или поне бегло съм се заслушвала не струеше колебливост или пренебрежение към вируса – личеше страх. Дали ще се вземат правилните мерки, дали те ще се наложат на време, какво ли ще каже народът? За първи път може би се взе единодушното решение за налагане на извинредното положение. За мен този път държавата в лицето на институции и политици взеха навременно решение. Докато в другите страни тези мерки се взимаха при много на брой заразени, тук на време се обединиха и наложиха забраните да се излиза, да се носят маски, социална дистанцираност.

Разпространението на вируса доведе хора от цял свят да броят спестяванията си, а бизнесите да се прегрупират с цел оцеляване. Хората  се опасяват, че разпространението на коронавируса ще унищожи икономическия растеж, и че действията на правителствата може да не са достатъчни, за да спрат спада. В отговор много от централните банки в различни държави и съюзи решиха да намалят лихвите, което на теория трябва да направи заемите по-достъпни и да насърчи разходите.

Почти всички сектори са засегнати от пандемията и това доведе до много съкращения във фирмите. Значителен спад се наблюдава в цените на петрола също – стотици милиони останаха по домовете си в последния месец, което доведе до спад в търсенето с около 30 млн. барела на ден. За да се овладее положението бе постигната договорка между страните от ОПЕК за съвместно намаляване на производството с почти 10 милиона барела на ден.

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация с огромно притеснение наблюдава как епидемията от корона вирус и тревожната информация за разпространението му, както и очакването България да бъде сериозно засегната, доведе до безпрецедентна вълна от анулации на резервации, различни по формат, мащаб и целеви групи събития и бизнес изложения. Част от членовете на БХРА информират за до 75% отказани резервации за месеци наред. Заведенията за хранене и развлечение се изпразниха, хотелите са пусти, а това вече обрича на пълен срив не само бизнеса във вътрешността на страната, а и летния сезон. БХРА сформира собствен кризисен щаб по проблемите с корона вируса.

30 години българите се спасяват поединично, но смъртоносната епидемия напомня на всички по света, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност. Пандемията от Covid-19 се очаква да лиши глобалната икономика от над 5 трлн. долара растеж през следващите две години, което надминава годишното производство в една от най-големите икономики в света – японската. Това е предупреждението към света на фона на потъването в най-дълбоката рецесия в мирно време от 30-те години на миналия век заради призивите на правителствата бизнесите да спрат дейността си, а хората да останат у дома. Освен нарастващият брой на смъртността, предприятията ще загубят доходи и много от тях ще бъдат принудени да затворят, а милиони служители ще загубят работата си. Според Международната организация на труда над 1 млрд. работници са изложени на висок риск от намаляване на заплатите или загуба на работа. Освен, че правителствата трябва да намерят решение, те трябва и да се координират помежду си. Без съгласувани глобални усилия, развиващите се пазари са изправени пред особено дълъг път към възстановяване. Дали ще успеем… Предстои да разберем.

 

Този текст е част изпит по от дисциплината Политически организации и институции с тема: Войната между институциите решение ли е за кризата, или? Автор: Лили Колева Кашева Специалност: Пулична администрация, IV курс