корморанПри мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро екип на Българското дружество за защита на птиците установи, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена, съобщават от БДЗП. 

Всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване.

Според местни хора сечта е извършена в първата половина на месец април – в разгара на гнездовия сезон на този вид. Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморана. Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки.

А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро.

Територията, където беше колонията, се намира се до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, твърдят от БДЗП.

Природозащитните са сезирали компетентните институции. “Надяваме се да се установят извършителите и те да бъдат наказани. Но дори и това да стане – дърветата и колонията вече ги няма”, посочват от там.

pronewsdobrich.bg