Сега четете
Промяна в океана, каквато не е имало от 10 хил. години

Промяна в океана, каквато не е имало от 10 хил. години

Clouds_over_the_Atlantic_OceanПромените в циркулацията на водата може да са предизвикали изместване на екосистемите на Атлантическия океан, каквото не се е случвало през последните 10 000 години, разкрива нов анализ на дълбоководни вкаменелости, пише Vesti.bg

Това поразителното откритие е направила изследователска група от Лондонския университет в рамките на проекта АТЛАС и е публикувано в „Geophysical Research Letters” и „The conversation”.

Според изследователите рибните пасажи масово мигрират към по-студените води в последните години.

През изминалите 12 хилядолетия климатът на Земята е бил относително стабилен. Смята се, че това е една от основните причини, позволила развитието на човешката цивилизация.

В океана главните течения също остават относително стабилни по време на холоцена.

Те имат естествени цикли, следите от които могат да бъдат открити при останките от морски организми.

На този фон влиянието на климатичните промени става все по-очевидно. Тропическите коралови рифове се избелват, киселинността на водата се покачва, а рибни видове като херингата и скумрията се преместват към полюсите.

Въпреки това, досега се смяташе, че отражението на климатичните промени върху океаните е ограничено.

Изследвайки утайките на океанското дъно южно от Исландия обаче учените са открили съвсем различна картина. През мястото минава основно течение. И събраните данни показват, че форминиферите – едноклетъчни същества, образуващи черупки, обитаващи района, са съвсем различни от тези, чиито останки са датирани преди индустриалната епоха.

Ефектите от необичайната циркулация на водата могат да бъдат открити навсякъде в Северния Атлантически океан. На юг от Исландия, намалява планктонът, характерен за студените води и се увеличават топловодните видове.

Вижте и

Това сочи, че по-бедните на кислород и хранителни вещества топли води изместват студените.

На север от Исландия, други изкопаеми показват, че по-топла вода е достигнала до Арктика, което вероятно допринася за топенето на морския лед.

Един от начините, по който цялата циркулационна система може да се промени, е намаляването на солеността на водата. При това се променя нейната плътност. Ускорява се и топенето на ледовете в Арктика, както и процесът на изпаряване.

Всъщност подобни процеси се наблюдават още от средата на XVIII век, когато е пикът на т. нар. Малка ледникова епоха. Те обаче се ускоряват в последните години.

Учените посочват, че все още не се знае какво точно е причинило тези промени в циркулацията на океана. Но изглежда, че океанските системи са по-чувствителни към съвременните климатични промени, отколкото се смяташе досега и ще трябва да се адаптираме към това.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре