Сега четете
Православната църква отбелязва паметта на Свети Георги

Православната църква отбелязва паметта на Свети Георги

sv georgiБългарската православна църква отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец. Заради своята храброст и мъжество светецът-воин е избран от българската армия за неин патрон, а от векове наред народът го почита като покровител на овчарите.

Mладият военачалник Георги бил удостоен с високи отличия във войската, а заради своята храброст се превърнал в любимец на император Диоклециан. Владетелят обаче ненавиждал християните, които по негова заповед били подлагани на тежки изпитания. Свети Георги пренебрегнал земните блага и почести заради своята силна и непоколебима вяра и се опълчил срещу императора. Бил затворен и подложен на мъчения, но с Божията сила всяка нощ раните му заздравявали. Обезглавен е на 23 април 306 година, но в църковния календар датата е преместена на 6-ти май за да не съвпада с Великия пост.

Легенда пък разказва как младият воин бил чудовището, което всяка нощ излизало от езеро край град Бейрут и изяждало по едно дете. Затова в иконографията Свети Георги се изобразява възседнал бял кон и с дълго копие в ръката, забито в устата на страшен змей.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре