Марк Менсън е известен американски блогър, чиито провокативни коментари по теми от живота – като личностното развитие, социалните отношения и връзките – изкушават два милиона души да следят блога му редовно. Живее със съпругата си в Ню Йорк, пише статии и води семинари.

Марк Менсън

Предполагайте най-лошото, така ще бъдете подготвени – психически, емоционално, финансово и физически

Около пандемията има много объркване и глупости. По света нещата взеха да стават много скандалджийски, много обвинения, спорове, сочене с пръст. Ще се опитам да разсея чувството ви за сигурност за…ами за всичко.

1. Това е само приятелско напомняне, че никой няма никаква идея какво се случва или какво трябва да направим. В момента имаме две големи, сложни системи. Първата е вирусът, който се вихри сред населението на света, и общите усилия на хората да се справят с него. Втората система е световната икономика, която изпада в криза. И двете системи е изключително трудно да бъдат измерени и разбрани, а още по-малко да се правят прогнози за тях. И двете са толкова големи и трудно овладяеми, че е битка въобще да ги разберем в цялостта им. И досега, доста от нещата, които сме си мислели за всяка от тях, се оказват изцяло погрешни.

Да започнем с първата система – разпространението на вируса. Въпреки месеците проучвания и тестове, все още знаем много, много малко. Например, знаем, че вирусът е силно заразен, но все още не знаем колко точно. В изследванията неговият R0 (броят на хората,  на които един заразен ще предаде инфекцията) варира от 6,6 до 1,4. За яснота това е все едно да кажеш, че вирусът ще зарази от 20 на сто до 80 на сто от населението, това е толкова голяма разлика, че все едно теглим някакво число от шапка.

А по въпроса колко хора са били заразени? Поредица от изследвания бяха огласени през миналата седмица, които показват, че инфекцията вероятно е била масово нерегистрирана и че има хиляди, може би милиони, хора, които са били заразени, но не са имали никакви симптоми. Това би било страхотна новина, защото би означавало, че вирусът е много по-малко смъртоносен, отколкото мислехме. Скорошно проучване на Станфорд твърди, че реалният процент смъртност е от 0,12% до 0,2%. Така излиза, че коронавирусът е малко по-смъртоносен от сезонния грип, чиято смъртност е 0,1%. Проблемът е, че тези изследвания се основават на неточни тестове, не се изследват хора на случаен принцип и имат други много сериозни методологически проблеми.

Добре, какво все пак знаем за смъртните случаи? Според ново разследване на „Ню Йорк таймс“ има между 20 и 30 на сто повече, свързани с COVID-19, смъртни случаи от официално обявените. (Като и това проучване има много опоненти.) Така – може би има много повече хора, които са били заразени, от тези, които преброяваме, но също така вероятно и много повече хора умират от тези, които броим.

Това означава… всъщност не знам какво означава това, по дяволите. Но и никой друг не знае.

Много от прогнозните модели, в това число и тези, на които се осланяше правителството (американското – бел.ред.), вече се оказаха некоректни.

Карантината работи. И след това – а може би не.

Хидроксихлороквинът трябваше да е успешното лечение. След което се оказа, че не е.

Ремдесивирът трябваше да е успешното лечение. Но след това се оказа, че не е.