Сега четете
МФЖ стартира Глобална платформа за качествена журналистика

МФЖ стартира Глобална платформа за качествена журналистика

изтеглен файл (2)В Световния ден на свободата на печата 3 май и в разгара на кризата с Covid-19 Международната федерация на журналистите – водещата световна професионална и представителна организация на журналисти с над 600 000 членове в 146 страни, публикува ключов документ, в който чертае конкретни стъпки за защита на медиите, запазване на работните места и гаранции за професионалните журналисти. Сред предлаганите мерки е и данък за Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон, Майкрософт, който да отива за свободата на пресата чрез посочен механизъм.

Документът, публикуван на сайта на МФЖ, е насочен към филиалите на

В навечерието на Световния ден на свободата на печата 3 май и в разгара на кризата с Covid-19 Международната федерация на журналистите – водещата световна професионална и представителна организация на журналисти с над 600 000 членове в 146 страни, публикува ключов документ, в който чертае конкретни стъпки за защита на медиите, запазване на работните места и гаранции за професионалните журналисти. Сред предлаганите мерки е и данък за Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон, Майкрософт, който да отива за свободата на пресата чрез посочен механизъм.

Документът, публикуван на сайта на МФЖ, е насочен към филиалите на МФЖ и нейните регионални групи. Подкрепят го всички профсъюзни световни федерации, представляващи няколкостотин милиона работници. Информацията никога не трябва да се ограничава. Информацията трябва да остане обществено благо.

Хвърляйки над две трети от човечеството в блокаж, здравната, политическата и икономическата криза с Covid 19 носи ужасни последици за всички общества. И днес сме наясно, че това ще продължи още доста време.

„Голямата изолация“, както феноменът вече бе наречен от Международния валутен фонд по аналогия с „Голямата депресия” от 1929 г., не оставя незасегнат нито един континент или сектор. Медиите също, независимо от тяхното естество, не са в състояние да избягат от тази разрушителна вълна. Много медийни компании вече са затворени, милиони работни места са изчезнали, а журналистите, въпреки че качествената информация е от съществено значение за гражданите по време на криза, търпят тежки последствия.

Време е да защитим медиите, да запазим работните места и да подкрепим най-неосигурените работници.

Но също е време да се подготвим за бъдещето, бъдеще на качествена, етична и солидарна журналистика, която зачита трудовите права и основните свободи.

Международната федерация на журналистите (МФЖ), водещата световна организация в тази професионална сфера с над 600 000 членове в 146 страни, предлага силен и незабавен, глобален, стимулиращ план за спасяване на най-силно засегнатите медии и на най-неосигурените журналисти.

Призоваваме всички национални правителства да поемат ангажимент към качествената журналистика в този момент на дезинформация чрез силни политически и икономически мерки, които да гарантират оцеляването на качествените медии и професионалните журналисти.

Много филиали на МФЖ по целия свят вече са постигнали значителен напредък и силни ангажименти от правителствата или работодателските федерации:

– Осигуряване на физическа и психологическа безопасност и защита на медийните работници;

– Даване на възможност на журналистите да циркулират свободно във времена на обща карантина;

– Осигуряване на журналистите и медийните работници на достатъчно средства за достоен живот и работа чрез извънредна финансова помощ, въпреки спада в доходите.

От самото начало на пандемията журналистите доказват съществената роля, която играят, образовайки своите съграждани, поднасяйки им разбираемо безкрайните числа, обяснявайки научните констатации и най-важното – разплитайки изявленията на политиците, задавайки трудните въпроси и разкривайки институционалните неуспехи. Благодарение на тяхната ангажираност журналистиката като обществено благо продължава да е гръбнакът на нашите демокрации.

За съжаление, в същото време твърде много държави се възползват от тази криза, за да увеличат авторитарната си власт, да засилят системите си за наблюдение на населението или да затварят журналисти, докато някои медийни компании намаляват заплатите без договаряне, свиват осигуровките или освобождават персонал.

МФЖ и нейните партньори по целия свят ще бъдат начело на утрешната журналистика в глобален и национален мащаб и ще продължат да насърчават качествена, етична и солидарна журналистика, каквато отстояваме още от създаването на Федерация през 1926 г.

Поради това МФЖ предлага „Глобална платформа за качествена журналистика“, която да спаси и защити работните места в медийната индустрия и да създаде бъдеще, което насърчава устойчива, етична и публично подкрепена информационна икономика.

Информацията трябва да остане обществено благо.

СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ПОДКРЕПА НА МЕДИЙНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

• МФЖ призовава всички правителства незабавно да започнат преговори с така наречената група GAFAM на интернет гигантите – Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft – за събиране на данък върху приходите на тези компании, генерирани на тяхната национална територия.
o Тези компании не плащат данък в повечето страни, в които събират приходи, оценени на 900 милиарда долара в световен мащаб.
o Данъчното облагане на тези приходи с 6% може да внесе 54 милиарда долара в журналистика.
o МФЖ призовава тези средства да се управляват съвместно от представителни съюзи на журналисти и медийни работници и национални организации на работодателите.

• МФЖ призовава тези организации да използват средствата приоритетно за подкрепа на обществени, частни, независими национални и местни медии, които не са собственост на мултинационални компании. Тези медии трябва да са заявили, че се нуждаят от такова подпомагане.

• Всеки стимул за възстановяване на журналистиката трябва да се предоставя на нуждаещите се от подкрепа с цел адекватно съживяване на дейността на новинарските платформи, способни да предоставят надеждни новини и информация, но не бива да се допуска от това да се възползват обречени бизнес модели, които са се провалили.

• МФЖ настоява тези средства да се използват приоритетно за подкрепа на независими, кооперативни и нестопански медийни предприятия.

• МФЖ призовава всички правителства да предоставят приоритетна подкрепа на неосигурените журналисти (включително и тези на свободна практика), като създадат фонд за социална закрила и национален минимална заплата, освобождавайки я от данък върху доходите, а така също като предоставят банкови заеми с намалени ставки.

• МФЖ настоява обществените медии, частните медии и националните и местните медии да могат да се възползват от намалено национално данъчно облагане, при условие че:
o Социалният диалог и правата на синдикатите се спазват съгласно съответните конвенции на Международната организация на труда (МОТ);
o Уволненията са забранени, ако компанията реализира печалба;
o Годишните отчети са публични и прозрачни;
o Има многообразие и се спазва равенството между жените и мъжете;
o Компаниите, които са получили финансиране, не могат за период от пет години да участват в сливания и придобивания или да изкупуват активи за изкупуване, което би довело до съкращаване на работни места или намаляване на заплатите.

• МФЖ призовава компаниите да резервират места в своите бордове за съюзи на работниците;

• За да укрепи медийната икономика, МФЖ насърчава създаването на национални медийни рекламни програми за лансиране на теми от национален интерес.

• МФЖ препоръчва правителствата да реформират правилата за собственост на медиите, за да позволят по-голям плурализъм на информацията.

• В съответствие с Директивата за нарушителите на ЕС, МФЖ призовава правителствата да приемат спешно законодателство за защитата на гражданите, действащи в обществен интерес.

• МФЖ счита за необходимо независимите разпространители на преса, които участват в разпространението на печатни медии, да бъдат подкрепяни чрез освобождаване от данъци.

• МФЖ призовава правителствата да засилят авторските права на журналистите, за да увеличат техните доходи.

• МФЖ насърчава правителствата да финансират безплатни цифрови абонаменти за деца и младежи (6-18 години) като част от достъпа до образование и информация в съответствие с ангажиментите на ЮНЕСКО и предлага семействата с абонамент за медия да получат данъчни кредити.

• МФЖ призовава за инициативи за медийна грамотност на национално ниво за борба с дезинформацията и неверните новини.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

• МФЖ предлага на световните федерации на работодателите да подкрепят тази глобална платформа за качествена журналистика и да призоватт техните национални членове да я приложат.

• Като асоцииран член МФЖ призовава за официална подкрепа от Организацията на обединените нации и нейните агенции (ЮНЕСКО, Международната организация на труда, Службата на върховния комисар по човешките права). Апелираме и към регионални политически и икономически формации да последват Глобалната платформа за качествена журналистика:
o 47-те членове на Съвета на Европа;
o 55-те страни от Африканския съюз;
o 35-те държави от Организацията на американските държави;
o 22-те държави от Арабската лига;
o 21-те членове на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

МФЖ вече получи подкрепата на Глобалния съюз на федерациите, включващ:

ITUC / CSI: Международна конфедерация на профсъюзите – 200 милиона членове / UNI-Global – 20 милиона членове / PSI: Public Services International – 20 милиона членове / IndustriALL – 50 милиона членове / EI: Education International – 20 милиона членове / BWI: Building and Wood Worker’s International – 12 милиона членове/ IUF: Международен съюз по храните, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневото производство, както и съюзническите работнически асоциации – 12 милиона членове / TUAC: Профсъюзният консултативен комитет към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) – 58 милиона членова / ITF: Международна федерация на транспортните работници – 20 милиона членове.

и нейните регионални групи. Подкрепят го всички профсъюзни световни федерации, представляващи няколкостотин милиона работници. Информацията никога не трябва да се ограничава. Информацията трябва да остане обществено благо.

Хвърляйки  над две трети от човечеството в блокаж, здравната, политическата и икономическата криза с Covid 19 носи ужасни последици за всички общества. И днес сме наясно, че това ще продължи още доста време.

„Голямата изолация“, както феноменът вече бе наречен от Международния валутен фонд по аналогия с „Голямата депресия” от 1929 г., не оставя незасегнат нито един континент или сектор. Медиите също, независимо от тяхното естество, не са в състояние да избягат от тази разрушителна вълна. Много медийни компании вече са затворени, милиони работни места са изчезнали, а журналистите, въпреки че качествената информация е от съществено значение за гражданите по време на криза, търпят тежки последствия.

Време е да защитим медиите, да запазим работните места и да подкрепим най-неосигурените работници.

Но също е време да се подготвим за бъдещето, бъдеще на качествена, етична и солидарна журналистика, която зачита трудовите права и основните свободи.

Международната федерация на журналистите (МФЖ), водещата световна организация в тази професионална сфера с над 600 000 членове в 146 страни, предлага силен и незабавен, глобален, стимулиращ план за спасяване на най-силно засегнатите медии и на най-неосигурените журналисти.

Призоваваме всички национални правителства да поемат ангажимент към качествената журналистика в този момент на дезинформация чрез силни политически и икономически мерки, които да гарантират оцеляването на качествените медии и професионалните журналисти.

Много филиали на МФЖ по целия свят вече са постигнали значителен напредък и силни ангажименти от правителствата или работодателските федерации:

– Осигуряване на физическа и психологическа безопасност и защита на медийните работници;

– Даване на възможност на журналистите да циркулират свободно във времена на обща карантина;

– Осигуряване на журналистите и медийните работници на достатъчно средства за достоен живот и работа чрез извънредна финансова помощ, въпреки спада в доходите.

Вижте и

От самото начало на пандемията журналистите доказват съществената роля, която играят, образовайки своите съграждани, поднасяйки им разбираемо безкрайните числа, обяснявайки научните констатации и най-важното – разплитайки изявленията на политиците, задавайки трудните въпроси и разкривайки институционалните неуспехи. Благодарение на тяхната ангажираност журналистиката като обществено благо продължава да е гръбнакът на нашите демокрации.

За съжаление, в същото време твърде много държави се възползват от тази криза, за да увеличат авторитарната си власт, да засилят системите си за наблюдение на населението или да затварят журналисти, докато някои медийни компании намаляват заплатите без договаряне, свиват осигуровките или освобождават персонал.

МФЖ и нейните партньори по целия свят ще бъдат начело на утрешната журналистика в глобален и национален мащаб и ще продължат да насърчават качествена, етична и солидарна журналистика, каквато отстояваме още от създаването на Федерация през 1926 г.

Поради това МФЖ предлага „Глобална платформа за качествена журналистика“, която да спаси и защити работните места в медийната индустрия и да създаде бъдеще, което насърчава устойчива, етична и публично подкрепена информационна икономика.

Информацията трябва да остане обществено благо.

СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ПОДКРЕПА НА МЕДИЙНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

• МФЖ призовава всички правителства незабавно да започнат преговори с така наречената група GAFAM на интернет гигантите – Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft – за събиране на данък върху приходите на тези компании, генерирани на тяхната национална територия.
o Тези компании не плащат данък в повечето страни, в които събират приходи, оценени на 900 милиарда долара в световен мащаб.
o Данъчното облагане на тези приходи с 6% може да внесе 54 милиарда долара в журналистика.
o МФЖ призовава тези средства да се управляват съвместно от представителни съюзи на журналисти и медийни работници и национални организации на работодателите.

• МФЖ призовава тези организации да използват средствата приоритетно за подкрепа на обществени, частни, независими национални и местни медии, които не са собственост на мултинационални компании. Тези медии трябва да са заявили, че се нуждаят от такова подпомагане.

• Всеки стимул за възстановяване на журналистиката трябва да се предоставя на нуждаещите се от подкрепа с цел адекватно съживяване на дейността на новинарските платформи, способни да предоставят надеждни новини и информация, но не бива да се допуска от това да се възползват обречени бизнес модели, които са се провалили.

• МФЖ настоява тези средства да се използват приоритетно за подкрепа на независими, кооперативни и нестопански медийни предприятия.

• МФЖ призовава всички правителства да предоставят приоритетна подкрепа на неосигурените журналисти (включително и тези на свободна практика), като създадат фонд за социална закрила и национален минимална заплата, освобождавайки я от данък върху доходите, а така също като предоставят банкови заеми с намалени ставки.

• МФЖ настоява обществените медии, частните медии и националните и местните медии да могат да се възползват от намалено национално данъчно облагане, при условие че:
o Социалният диалог и правата на синдикатите се спазват съгласно съответните конвенции на Международната организация на труда (МОТ);
o Уволненията са забранени, ако компанията реализира печалба;
o Годишните отчети са публични и прозрачни;
o Има многообразие и се спазва равенството между жените и мъжете;
o Компаниите, които са получили финансиране, не могат за период от пет години да участват в сливания и придобивания или да изкупуват активи за изкупуване, което би довело до съкращаване на работни места или намаляване на заплатите.

• МФЖ призовава компаниите да резервират места в своите бордове за съюзи на работниците;

• За да укрепи медийната икономика, МФЖ насърчава създаването на национални медийни рекламни програми за лансиране на теми от национален интерес.

• МФЖ препоръчва правителствата да реформират правилата за собственост на медиите, за да позволят по-голям плурализъм на информацията.

• В съответствие с Директивата за нарушителите на ЕС, МФЖ призовава правителствата да приемат спешно законодателство за защитата на гражданите, действащи в обществен интерес.

• МФЖ счита за необходимо независимите разпространители на преса, които участват в разпространението на печатни медии, да бъдат подкрепяни чрез освобождаване от данъци.

• МФЖ призовава правителствата да засилят авторските права на журналистите, за да увеличат техните доходи.

• МФЖ насърчава правителствата да финансират безплатни цифрови абонаменти за деца и младежи (6-18 години) като част от достъпа до образование и информация в съответствие с ангажиментите на ЮНЕСКО и предлага семействата с абонамент за медия да получат данъчни кредити.

• МФЖ призовава за инициативи за медийна грамотност на национално ниво за борба с дезинформацията и неверните новини.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

• МФЖ предлага на световните федерации на работодателите да подкрепят тази глобална платформа за качествена журналистика и да призоватт техните национални членове да я приложат.

• Като асоцииран член МФЖ призовава за официална подкрепа от Организацията на обединените нации и нейните агенции (ЮНЕСКО, Международната организация на труда, Службата на върховния комисар по човешките права). Апелираме и към регионални политически и икономически формации да последват Глобалната платформа за качествена журналистика:
o 47-те членове на Съвета на Европа;
o 55-те страни от Африканския съюз;
o 35-те държави от Организацията на американските държави;
o 22-те държави от Арабската лига;
o 21-те членове на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество.

МФЖ вече получи подкрепата на Глобалния съюз на федерациите, включващ:

ITUC / CSI: Международна конфедерация на профсъюзите – 200 милиона членове / UNI-Global – 20 милиона членове / PSI: Public Services International – 20 милиона членове / IndustriALL – 50 милиона членове / EI: Education International – 20 милиона членове / BWI: Building and Wood Worker’s International – 12 милиона членове/ IUF: Международен съюз по храните, селското стопанство, хотелиерството, ресторантьорството, кетъринга, тютюневото производство, както и съюзническите работнически асоциации – 12 милиона членове / TUAC: Профсъюзният консултативен комитет към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) – 58 милиона членова / ITF: Международна федерация на транспортните работници – 20 милиона членове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре