Сега четете
Георги Георгиев: Обвиненията са за това, че съм огласил истината

Георги Георгиев: Обвиненията са за това, че съм огласил истината

e08ed63a93374705933431bf60f1d8f5Една лична история, разказана от потърпевш, претърпява странен обрат – няма реакция на властите по разказания проблем, но затова пък този, който апелира за реакция, се оказва обвиняем

Петър Миланов е дългогодишен журналист в БНР. Той живее в София, но от 10 април е в родния си Видин, тъй като 8 дни по-рано 88-годишният му баща е приет с инсулт в местната болница „Св. Петка“. На 17 април семейството му разбира, че възрастният мъж е бил заразен с коронавирус и е преместен в интензивно отделение. Въпреки че Миланов и сестра му са били в контакт с баща си, здравните власти отказват да ги тестват, защото нямат симптоми. Правят им изследвания едва преди ден, във вторник, а през това време те се самоизолират доброволно.

От началото на месеца до 28 април официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин се увеличиха от 2 на 82, след като на 20 април започна масово тестване на местните лекари и медицински работници. По думите на ръководителя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски в сряда сутринта, заразените медици в града вече са 33. Засега обаче той отрича хипотезата, че разпространението на заразата може да се дължи на това, че медици и роднини, които са били в контакт със заразени с коронавируса, не са тествани и изолирани още в началото на епидемията.

 

В същото време прокуратурата започна разследване за всяване на паника срещу председателя на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, защото твърди, че рязкото разпространение на COVID-19 във видинската болница се дължи точно на това обстоятелство, пише радио Свободна Европа.

„Заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“

Петър Миланов разказа за случая на баща си още на 20 април, когато заедно с Георгиев заснеха кратък видеоклип пред сградата на „Св. Петка“. Именно заради изявлението си в него от вторник активистът от БОЕЦ е с обвинение за всяване на паника чрез „заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

Обвинението срещу Георгиев е по същия текст от Наказателния кодекс, който прокуратурата вече използва срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и по случая с двамата пловдивски лекари, които разкритикуваха координацията на здравните власти в условията на пандемия.

Какви са обвиненията срещу Георги Георгиев

„Обвиненията са за това, че съм огласил истината за отказа да бъдат тествани видинските медици и че това като следствие доведе до взрива на заразата във Видин, което е факт и го доказваме с документи“, заяви пред Свободна Европа Георги Георгиев. Той е с определена от прокуратурата парична гаранция от 2000 лв., която ще обжалва в съда.

„В хода на разследването е установено, че противно на твърдяното, от 20.04.2020 г. е започнало тестуване за коронавирус на всички медицински лица в МБАЛ „Св. Петка“ – град Видин, която информация е била подробно разяснена на обвиняемия. Въпреки това Георги Георгиев е изнесъл заблуждаващи твърдения в електронна медия“, съобщи местната Районна прокуратура още на 21 април, самосезирайки се само ден след публикуването на видеоклипа на Георгиев и Миланов във Фейсбук.

Журналистът от БНР също е привикан от разследващите, но засега само, за да даде показания като свидетел. Той коментира пред Свободна Европа с учудване, че първа обаче е била призована сестра му, която нито има общо с видеоклипа с Георгиев, нито е правила някакви публични изявления по случая с баща ѝ.

Какво казват двамата във видеоклипа

По време на въпросното си видеообръщение председателят на БОЕЦ припомня, че движението още в началото на април е огласило „едно за нас мракобесно решение на щаба и управляващите – да не бъдат тествани рисковите групи, това са медиците и контактните на доказано заразени с коронавирус лица“.

Става въпрос за отказ да бъдат тествани лицата, контактували със първия пациент с COVID-19 в „Св. Петка“, за който от сдружението подават сигнал в МВР още на 3 април, а на следващия ден сезират и прокуратурата.

„Тогава имахме сигнал и установихме такъв случай във видинската болница. Предупредихме, че има огромен риск да последва взрив на заразата във Видин, което вече е факт – над 15 медици и още десетина граждани вече са заразени“, казва Георгиев на 20 април, след което представя случая с бащата на Миланов.

„Искаме да алармираме, че не се ограничават контактните лица нито се тестват, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на заразата, нито се изолират под карантина. Смятам, че това е причината да се разрази заболяването в неврологично отделение, където беше нашият баща и където пострадаха много медицински лица – доктори, сестри и санитари. Това можеше да се предотврати, ако тези първи случаи – баща ми е първият заразен в болницата, ако те бяха навреме хванати, тествани и изолирани“, добавя журналистът от БНР.

След това Георгиев обобщава, че от БОЕЦ ще продължат да питат институциите „защо се случва това и кой носи отговорност за ситуацията във Видин“.

Какво показва официалната статистика

В деня на заснемането на този видеоклип официално потвърдените от Националния оперативен щаб случаи на COVID-19 във Видин са общо 27, повечето от които медици от „Св. Петка“.

Ден по-рано – на 19 април, директорът на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Венцислав Владински обявява пред БНР, че ще бъдат тествани всичките 53 служители в спешното отделение на видинската болница. На 28 април Националният оперативен обявява, че заразените с коронавирус в града вече са 82 души.

Първите сигнали, че местната РЗИ отказва да тества видинските медици датират от началото на месеца. Още на 3 април Марияна Върбовска, която работи в „Св. Петка“, информира във Фейсбук, че е била в контакт с болен от COVID-19, но не е изследвана.

„На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория“

„След като са знаели какъв е случаят, защо не са си сложили лични предпазни средства? Това е първият пропуск на тази колежка. Би трябвало да знае, че нарежданията от Централната референтна лаборатория и на проф. (Тодор) Кантарджиев от Националния оперативен щаб са пробата да се прави само на лица със симптоматика. На контактните на тези лица не се изследват проби в Националната референтна лаборатория. Остават под карантина и наблюдение на личния лекар. Ако се появят симптоми като кашлица, затруднено дишане, висока телесна температура, тогава се пускат пробите“, коментира тогава пред БНР директорът на местната РЗИ д-р Владински.

По повод това негово изявление във вторник ген. Мутафчийски беше попитан дали отчита като грешка на щаба, че не е разпоредил още в началото на април масово тестване на видинските медици.

„България е една от малкото страни в света, която освен препоръките за конкретните лица, които трябва да се тестват, тестват много по-големи групи от лица. Една от малкото държави в света“, отговори ръководителят на Националния оперативен щаб, добавяйки: „Въпросът ви е манипулативен, неверни данни и псевдотвърдения.“

Какво установява прокуратурата във Видин

Вижте и

Противно на този коментар на ген. Мутафчийски, Окръжната прокуратура във Видин потвърждава, че в началото на месеца Националната референтна лаборатория в София е отказала да изследва взети на 2 април проби от видински медици, които са били в контакт с първия пациент с коронавирус, приет в местната болница.

„След лична уговорка с ген. Мутафчийски, са били взети нови проби“

„След като е било установено, че взетите на 02.04.2020 г. проби на медицинските лица не са приети за изследване, на 04.04.2020 г., след лична уговорка с ген. Мутафчийски, са били взети нови проби от обучен за това персонал“, пише в прокурорско постановление, с което на 16 април е прекратена проверката по сигнала на БОЕЦ, че здравните власти са нарушили мерките срещу разпространението на коронавируса, отказвайки да изследват медиците, грижили се за първия пациент с COVID-19 в болницата.

„Тоест, прокуратурата доказва с разпити, включително и на директора на РЗИ – Видин, че това, което аз изнесох като информация и от БОЕЦ пуснахме, е вярно. Аз го имам документа в себе си. И в същото време точно заради същото нещо ми повдигат обвинение“, коментира пред Свободна Европа Георги Георгиевкойто публикува постановлението в профила си във Фейсбук във вторник.

Всъщност Окръжната прокуратура във Видин отказва да образува разследване по сигнала на БОЕЦ, защото д-р Венцислав Владински декларира пред разследващите, че „в РЗИ – Видин не са получавани инструкции от Националния оперативен щаб да не се вземат, изпращат и изследват проби на лица, контактни на установеното с COVID-19 лице“.

Въпреки това дори разследващите посочват в постановлението си, че тестове на контактни лица без симптоми не са били направени: „На 02.04.2020 г. в Националната референтна лаборатория (НРЛ) с транспорт, осигурен от Областна управа – Видин, са изпратени общо 24 проби за изследване за коронавирус, както следва: екип на РЗИ – Видин е взел носогърлен секрет на съпругата на заболелия; 23 проби са взети в МБАЛ „Св. Петка“. Изследване е проведено на съпругата на заболелия и пациентите със симптоми. Останалите проби са върнати от НРЛ на шофьора на Областната управа – Видин и унищожени чрез автоклавиране в лабораторията на РЗИ – Видин.“

Как Националния щаб обяснява случилото се

Така се оказва, че Националният оперативен щаб не е инструктирал видинската здравна инспекция да не взима проби от медици от „Св. Петка“, които са били в контакт с болни, но обичайната практика е ако те нямат симптоми, пробите им да не бъдат изследвани. В крайна сметка служителите на спешното отделение масово бяха тествани на 20 април и седмица по-късно беше регистрирано 4-кратно увеличение на болните в града.

От Националния оперативен щаб обаче не направиха връзка между отказа да се тестват контактни медици още в началото на месеца и разпространението на заразата в болницата. Вместо това на 24 април обясниха ръста на заболели в „Св. Петка“ с обстоятелството, че много от лекарите и медицинските работници там работели и в други болници и така се е получило рисково „кръстосване на групи от медици в различни заведения“.

Както съобщи Свободна Европа преди три седмици, издадените от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев указания към колегите му в страната предвиждат при установяване на заразен с COVID-19 хората от близкото му обкръжение да бъдат изследвани веднага. Този протокол обаче масово не се спазва заради липсата на достатъчно тестове.

„Прокуратурата трябва да потърси причината за заразяването на болницата, а не да преследва пострадалите граждани“

„Лично аз исках да апелирам да бъдат опазени докторите и пациентите, да бъде по-бързо спряна тази ситуация. Ако бяха направени навреме тестове, можеше да не се разрасне толкова заразата в болницата, на която разчита цялата област. Според мен прокуратурата в такива случаи трябва да потърси причината за заразяването на болницата във Видин, а не да преследва пострадалите граждани. Това е толкова нелепо“, обобщи случая Петър Миланов пред Свободна Европа.

Към този момент баща му все още се намира в интензивното отделение на „Св. Петка“ като по информация на лекуващите го лекари е в стабилно състояние, без температура и затруднено дишане. Предстои му нов тест и ако той бъде отрицателен, 88-годишният мъж ще трябва да прекара още 14 дни задължителна карантина в инфекциозно отделение, с които общия му престой в болницата ще стане 45 дни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре