su sofia uniОтборът на Юридическия факултет на Софийския университет взе най-голямата награда и се нареди сред най-добрите отбори в света в най-престижното състезание по международно право “Филип Джесъп”, което се провежда под егидата на ООН. Наградата Richard R. Baxter е за най-добра писмена защита на ответник.

В последното издание на състезанието са участвали 750 университети от 98 държави. Темата тази година е била за използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война.

Следващата година темата на състезанието ще бъде посветена на пандемията.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд на ООН – Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност и към момента в него се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като “Оксфорд”, “Кеймбридж”, “Сорбоната”, “Джорджтаун” и Колумбийският университет. България участва в престижното състезание по международно право от 1984 г., а тазгодишното представяне е несъмнено едно от най-успешните.