Поводът за инициативата на проф. д-р Георги Николов Георгиев и неговата сестра д-р Марияна Николова Георгиева касае решение за съдбата на училището„Св. Св. Кирил и Методий“ в село Поликрайще, което на сесия на горнооряховския Общински съвет  се очаква да бъде закрито по предложение на Комисията по образование към него.

Училището е с над 100-годишна история. Изградено е с дарения, разказват жители. Към момента в него учат над 30 деца. Научила за решението Обществеността в горнооряховското село веднага инициира подписка за запазване на школото.

uciliste_polikraiste2

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

към протестната акция „Училище трябва да има!“

На 30 април, четвъртък, Община Горна Оряховица на сесия на Общинския съвет възнамерява да реши да закрие нашето училище.

Остро възразяваме срещу това грубо посегателство на интересите на Поликрайще.

Настояваме:

  1. Училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще да продължава да изпълнява образователните си задачи, както това е правило през последните 195 години.
  2. Собствеността на сградите, двора, спортния комплекс и материалната база, паричните фондове и земеделските земи на Училище „Св. св. Кирил и Методий“, Поликрайще, изградена с дарения и доброволен труд на цялото население на Поликрайще, да се възвърне на населението на Поликрайще.

„Училище трябва да има!“

Инициатори на подписката:

  1. Проф. д-р Георги Николов Георгиев,
  2. Д-р Марияна Николова Георгиева,

син и дъщеря на дългогодишната учителка по български език и литература в Поликрайще Трифонка Романова Попниколова и най-дългогодишния директор на училището Никола Георгиев Попниколов и праправнуци на създателя на училището през 1825 г. свещеник Георги Маринов Полуганов.

Поликрайще,

25 април 2020 г.

Автор: Мирослав Дечев