Боян РашевПиша това, защото имам много приятели, които обичат спортовете за издръжливост – безкрайно бягане или колоездене. Убеден, че много от тях ще излетят да правят подвизи през почивните дни по пътеки и пътища. Това е напълно разбираемо на фона на хубавото време и ужасния живот в последните месеци.

Обаче… моля ви, не се изхвърляйте!

Да, коронавирусът е практически безопасен за вас! Вероятността да сте заразени и да усетите значимо неразположение е много ниска.

Не, това не важи в случай, че сами си скапете имунната система с някое яко бягане или колоездене! Тогава ситуацията се променя – сами ще дадете силно предимство на вируса.

Споделям личен опит: Преди 2 години се сринах на 30-тия километър на Витоша 100. Беше много странно събитие – бях в отлична форма, поддържах супер скорост, движех се бързо на 6-та позиция, гонейки “великите” си състезателни цели, когато изведнъж всичко се разпадна. Почувствах тотално отпадане и всичко ме заболя. Отказах се и се прибрах, докато още можех да ходя…

След ден трябваше да пътувам по работа с кола. Тръгнах, стигнах донякъде и се сринах. Оказа се, че скарлатината на малката дъщеря ме е хванала, така че няколко дни бях като труп – с треска, непрестанно потене, висока температура, даже припаднах веднъж в опит просто да стигна до масата без да се опирам до стената…

Убеден съм, че всичко това се случи, защото сам бях ударил имунната си система с участието на състезанието и бруталното темпо, което си наложих. Голямата дъщеря преди това беше боледувала два пъти от скарлатина – никога не съм усетил абсолютно никакво неразположение, докато я гледахме.

Пак ще повторя – пък който желае, да чуе:

Моля ви, не прекалявайте с физическото усилие, за да не влезете в статистиката на сутрешния брифинг!

Боян Рашев