Сега четете
Българин прави елитни вина в САЩ

Българин прави елитни вина в САЩ

FpcthYu37Fc8Робърт Валиков получил завета от дядо си Стоян

Домът на Робърт Валиков-младши е разположен между овощните градини на фамилната ферма Валиков, а сега е и седалището на шато Valikoff Estates Wines. Това предприятие води началото си от 2010 г., когато Валиков и неговата покойна съпруга Стефани се захващат с ново хоби – да гледат 4 акра червено винено грозде. Първата реколта каберне совиньон, малбек и сира са бутилирани през 2013 г. във винения район на долината Яки-ма, щата Вашингтон.

Имотът скоро се превръща в лозя на 30 акра, а хобито става бизнес, като лейбълът се променя на по-точното географско указание Rattlesnake Hills AVA. Скоро започват да правят купажи. „Купувахме вина, колекционирахме ги и в един момент казах – трябва да гледаме грозде“, разказва Валиков пред yakimaherald. com. Спомени Той си спомня как като дете е опитал за първи път вино.

По стара семейна традиция дядо му е давал малка чаша домашно вино да пие по време на хранене. Същият този дядо -Стоян Валиков, е пристигнал в САЩ като 15-го-дишен български емигрант. Той отворил щанд за плодове и зеленчуци в долната част на долината Якима и така било поставено началото на семейния бизнес. Първи уроци „Научих много от дядо си“, казва Валиков.

Често седяхме под сянката на дърветата следобедите, след като бяхме приключили работа. Той ми казваше, че ако имаш успешен бизнес, трябва да минеш през минимум три изпитания. Установих, че съм на петото или шестото, казва Валиков. Но другите уроци, които научил от дядо си и родителите си, са го превели през стръмните пътеки. Научиха ни да работим здраво и да бъдем спестовни, казва той. През 1972 г. се дипломира от гимназията и в момента е горд да заяви, че домът му се простира на мястото, където дядо му поставил основите.

Но сега, след като живее сам след внезапната смърт на Стефани преди две години, е щастлив да е в компания, която предоставя винени дегустации за сватби, рождени дни и партита, по повод пенсиониране. Гледки Имението е на 400 метра над морското равнище и има невероятни гледки към околните планини. Тишината и спокойствието са това, което привличат стотиците гости. Имението е с площ 1500 кв. м, като в него има бар и множество места за партита. На поляната Валиков разпъва шатри, слага маси, столове, дори дансинг и сцена за жива музика.

Валиков е бил домакин на партита с по 350 души, но тази есен планира още по-голямо събитие – сватба за 400 гости. Организира по-голямата част от събитията сам, като работи с няколко частни консултанти, включително Джанин Сътън, която поела дейността на Стефани. Сътън също така му помага да изгради клуб Valicoff Estates Wines, чиито членове ще имат право да ползват намаления и промоции. Ресторанти Червените вина на Валиков се предлагат в множество местни ресторанти. Тази пролет няколко ресторанта в Сиатъл също включват в менюто си негови вина. Разширяването на продажбите и клубното членство е добра новина за всеки винопроизводител на фона на спада заради пресищането на пазара на червено вино. „И аз съм засегнат донякъде“, казва Валиков.

Той добавя, че миналата година самият той не е произвеждал вино, а е продавал грозде на други винопроизводители. Валиков никога не разчита само на едно начинание. Миналата година отваря зала за дегустации заедно с трима партньори, единият от които Робърт Смасни е отличен с награди винопроизводител. Смасни е производителят на всички вина на Валиков, включително на първия купаж, който носи името на внука и внучката на Робърт – Айвън и Айла.

Вижте и

Ще се бори докрай, а шоуто продължават наследниците

Именно внуците на Робърт Валиков, които сега са вече трима, са една от причините защо той продължава със своето начинание. Самият той се шегува, че ще се пенсионира само когато е вече в хоризонтално положение. Но отбелязва, че работата му помага да премине през доста изпитания през последните няколко години. И признава, че голяма част от усилията си насочва към това да има какво да остави на своите четири деца и техните увеличаващи се семейства. Моята цел е да стигна дотам, а семейството ще продължи напред, ако искат, казва той. За да стане това, трябва да си печеливш и това да стане приятно занимание за тях, добавя Валиков.

Любословие по  в. Телеграф

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре