Отварят паркове в столицата за посещения, но с определени мерки за ползването им.

Това стана ясно от изявление на кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети Южен парк с премиера Бойко Борисов.

ФОТОРЕПОРТАЖ, ВИДЕО И ТЕКСТ С ПОДРОБНОСТИ: 

Отварят паркове в столицата за посещения, но с определени мерки за ползването им.

Това стана ясно от изявление на кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети Южен парк с премиера Бойко Борисов.

Този риск е разумен, ако се спазва дисциплината и се движим в тези граници, каза премиерът.

“Ако не се спазват, ще бъдат затворени като пазарите”, предупреди той.

“Много моля софиянци да покажат, че са дисциплинирани”, призова министър-председателят.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че това означава, че новите правила, при които родителите могат да разхождат децата си в парка, ще важат от утре.

“Предлагаме в интервала 09.30 – 18.30 в парковете да могат да се разхождат родители с деца до 12-годишна възраст. Останалото време ще бъде отредено за разхождане на кучета”, каза тя.

Фандъкова отбеляза, че във времето за родители с деца, ще могат да се разхождат и бременни жени, но призова това да не се превръща в масова практика.

Полицаи и доброволци ще следят за спазването на дистанцията и предпазните мерки

AVV_6531

Снимки:  Андрей Велчев, ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ, всички права запазени 

Няма да се допускат повече от двама възрастни, които да разхождат децата. Това означава, че майката и бащата могат да разхождат децата си, колкото и на брой да са те, но в никакъв случай не могат да правят семейни сбирки в парковете.

“Създадохме организация в 8 парка на София да може след препоръка на Щаба и промяна в заповедта да пуснем в парковете в определени часове определени групи хора. Направили сме много ясни схеми на 8 големи парка в София, като са обозначени маршрутите. Имаме брошури, във всеки парк има ясно обозначени маршрути. Всички правила, които са задължителни и препоръчителни, също са изписани”, посочи столичният кмет.

Забранява се ползването на детските съоръжения, площадките и пейките.

AVV_6555

Абсолютно се забранява пиенето на алкохол в парковете.

Преждевременна отмяна на извънредното положение не би означавала, че карантината ще падне на 13 май или по-рано, каза още премиерът Бойко Борисов в Южния парк.

AVV_6588

Учение в Южен парк преди отварянето му

“Тя ще остане със сигурност и то за дълго време. Затова правим всички тези усилия за парковете и евентуално за планините. В другите държави има военно положение – забрана да излизаш от вкъщи: в Гърция, Турция, Албания, Сърбия. При нас е свободия, ако погледнете. Нека удържим натиска върху болниците и медицинските лица. Основната ни цел е да запазим. имаме още 500 празни легла в София. Това ни е границата”, допълни той.

Снимки:  Андрей Велчев, ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ, всички права запазени