images (3)Тя е на името на Радостина Константинова

На 30 април изтича срокът, в който журналисти от българските медии, могат да кандидатстват за наградата за разследваща журналистика на името на Радостина Константинова, един от създателите на пресгрупа „168 часа“. Конкурсът се провежда за девета поредна година, а едноименната фондация, която подпомага млади журналисти, по традиция ще обяви отличените на 11 май. Всяка година победителят получава плакет, изработен от Георги Чапкънов, и парична награда, а журито, в което влизат изявени журналисти, присъжда и две поощрителни награди.

Броят на кандидатите към момента се пази в тайна, защото има още няколко дни за номинации. Разследванията в конкурса за тази година трябва да са разпространени в печатна или електронна медия в периода от 1 април 2019 г. до 30 март 2020 г. и да са подписани с реалните имена на авторите. Предложенията за участие се изпращат на: konkurs@radostinakonstantinova.org Първият млад журналист, получил голямата награда за разследваща журналистика „Радостина Константинова” за 2012 г., е Иван Георгиев за документалните му филми „Гласове от Пирин” и „Да купиш изборите”.

През годините нейни носители са журналисти от различни телевизии, БНР, национални и регионални вестници. Фондация „Радостина Константинова“ присъжда и едногодишна стипендия на студент от Факултета по журналистика и масови комуникации, организира едномесечен стаж в чужди издания на млади журналисти, отпуска грантове за разследвания.