„Всички четем, слушаме и гледаме към огромното количество поднесена информация, но понякога тя е разнопосочна и противоречива“, разказва Росен и допълва: „Затова решихме, че ако имаш на помощ чатбот към когото да се обърнеш с въпрос и да получиш конкретен и практичен отговор, повече хора ще могат да се предпазят от вируса и ще могат да действат по-правилно ако се появят симптоми.

Ще бъдат по-социално отговорни към своето здраве и здравето на околните.“

Чатботът можете да видите тук. Как работи той? Росен Живков разяснява: „Като отидеш на този линк, започваш разговор със Скили,  изкуствен интелект на български.

Можеш да задаваш въпроси относно вируса, как се разпространява, как да спазваш хигиена, дали домашните любимци боледуват и т.н.

Росен Живков и Георги Николаев
Росен Живков и Георги НиколаевИзточник: Георги Николаев, Абилитикс

Информацията е от взета от Световната здравна организация и от Българското здравно министерство.“  Според Росен Живков, полезното при този чатбот е, че може да спести много излишни притеснения на потребителите. „Чатботът ще ти даде тази информация и насоки, която ти е нужна за да предпазиш себе си и близките си.

А ако някои в семейството започне да подсмърча, вместо да изпадаш в паника, можеш да получиш насока какво да правиш. Освен това, продуктът е създаден, както на английски така и на български език, така че да е достъпен за всички граждани.“

Росен Живков разказва още, че макар да е изкуствен интелект, той е също така е и жива, динамична среда, която се променя непрекъснато според търсенията на потребителите. „Най-голямо предизвикателство е да дадем правилната насока и да го адаптираме към въпросите, от които се интересуват хората.

Когато започнахме, основните теми бяха какво е то коронавирус, колко е опасен и ще дойде ли при нас. Ситуацията сега е друга – вълнува ни болен ли съм от него и какво да правя, за да не се заразя и аз, кога ще свърши всичко.

Източник: Георги Николаев, Абилитикс

Чатботът е в динамична среда, ежедневно се доразвива информацията и възможностите му. Ние продължаваме да работим по чатбота и да го адаптираме към новата реалност, която се променя непрекъснато.“

Росен Живков казва още, че по създаването на чатбота екипът му е започнал работа още преди месец, а моделите, които са следвали са подобни чатботове от страната, която се сблъска първа с коронавируса – Китай.

За Росен Живков влиянието  на коронавируса върху живота ни ще ни накара да преосмислим много от ценностите си –  и едва ли ще приемаме всичко за  даденост. „Мисля, че животът в изолация ще ни накара да ценим повече отношенията с хората около нас, с близките си, с приятелите си и ще започнем да ценим повече това, което имаме.

И най-вече ще се научим да ценим и да използваме живата комуникация, а не когато сме с приятели, семейството си някъде заедно всички, да сме заровени в телефоните си“, завършва Росен Живков.