Сега четете
Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо

Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

Поглед – винаги готов и за усмивка, и за „прицелване” през фотообектива. Шегите – неизменно заредени за всички случаи в професията и в живота, досущ ролковите ленти във фотографската чанта. „Душа човек”, но и „серт”, когато трябва. Голям фотограф и голяма личност.

Такъв запомнихме и винаги ще обичаме нашия Бачо Кольо, великия Кольо Панамски, всички ние, които сме имали щастието да работим с него в „Народна младеж” – вестника, на който той не измени в продължение на 36 години.

Огромна празнина остава в сърцата ни сега, когато вече го няма… Той си тръгна завинаги на 18 март, на 91-годишна възраст. Сбогуването с него ще е на 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Безброй са съпреживелиците с Бачо Кольо из съвместно подготвяни репортажи на толкова много колеги, че ако се съберат в книга, това ще е и историята не само на българската журналистика, но и въобще на България от средата на 50-те години на ХХ век насам. Книгата обаче би трябвало да е непременно фотоалбум – с удивителните снимки на Кольо Панамски, запечатали времето в нас и нас във времето…

Снимките, снимките… Непростимо е за всички нас, че не сме разбрали, не сме съумяли, не сме били достойни да спасим голяма част от неговия фотоархив, когато вече след пенсионирането му в началото на 90-те се оказва, че няма къде да бъде съхраняван. И класьорите му с негативите просто са изхвърлени на боклука…

„Хвърлихме ги в контейнера и още докато бяхме там, мина машината на боклукчиите. Така ми се подсякоха краката, като ми изсипаха всичките филми, целият ми труд,” разказва Бачо Кольо в едно интервю преди години. Срам за цялата ни журналистическа гилдия, че допуснахме това…

СБЖ удостои Кольо Панамски със „Златно перо” през 2018 г. за цялостната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Тогава той вече не беше в добра здравословна фопма, за да може лично да дойде на церемонията. И наградата бе получена от по-малкия му брат Георги Панамски – още една легенда във фотожурналистиката ни.

Вижте и

Пишейки във Фейсбук за „изумителния бачо Кольо Панамски” по повод кончината му, журналистът Евгени Петров, бивш главен редактор на „Народна младеж”, го описва като „учител на десетки и десетки млади колеги, благ, сговорчив, но и безкомпромисен, майстор както на репортерската снимка, така и на портрета”. Евгени добавя още за него: „Винаги ми казваше: „Остави светлината да рисува, забрави я пустата светкавица”. Поклон, Бачо Кольо”.

Цялата Фейсбук група на „Народна младеж” тези дни е изпълнена със скръб и с топли спомени за нашия Бачо Кольо – не само велик, но и обичан, истински обичан…

Нека светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо! Безмерна почитFB_IMG_1584550105835

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре