Двамата светци-мъченици били убити с камъни, а на мястото, където били погребани, е построена църква
Screenshot_20200319-105556_Google News
На днешната дата (19 март) православната църква почита Св. мъченици Хрисант и Дария.
Хрисант бил син на царедвореца Полемий от Александрия. Той учил в различни светски школи, а учители му били най-образованите мислители от това време. Но мъдростта на света го правела тъжен, тъй като не можела да му даде отговор на въпроса какво е истина.
Той прочел Евангелието и Книгата на Апостолските деяния и бил просветен от Истината – Христос. Намерил свещеник, който го посветил във вярата и го кръстил.
Това не се харесало на баща му и затова се опитал да стори всичко възможно, за да го откаже от християнството. Полемий оженил Хрисант за Дария, която била езичница. Хрисант успял да поучи и тя приела неговата вяра. Двамата заживели заедно като брат и сестра, а след смъртта на Полемий изповядвали християнството свободно.
Хрисант и Дария били измъчвани заради вярата си по времето на император Нумериан. Но и самият мъчител Клавдий видял търпението на двамата мъченици и чудесата, които правили, и приел Христовата вяра.
Дария и Хрисант били убити с камъни, а на мястото, където били погребани, е построена църква.
Името Дария е персийско и означава “победител”. Името Найден значи “намерен” и така наричали момчетата, които са били подхвърляни пред прага.
Днес имен ден имат хората с имена Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден