Симона ВелеваВ динамичната среда, в която живеем днес, хората трябва да подхождат към информацията, която получават, критично и да я проверяват.

Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  юристката д-р Симона Велева, цитирана от investor.bg:

“Медиите трябва да са изключително отговорни, защото самите журналисти често могат да бъдат жертви на дезинформация. В днешно време в морето от информация има много идеи, които могат да ни подведат”, коментира експертката.

По думите ѝ аудиторията трябва да се доверява на медиите, които са достоверни.

Велева говори за значението на солидарността в журналистическата гилдия и постави въпроса за прилагането на еднакви етични стандарти от всички медии.

Медиите трябва да са по-отговорни по отношение на своята саморегулация и приемането на етични стандарти, по които да работят. Много е важно темата за свободата на словото да не се симплифицира, защото проблемите са многопластови и разнопосочни”, посочи тя .Велева смята, че законодателните недостатъци са свързани с реда за достъп до обществена информация.

Няма бързо производство за достъп до обществена информация. Няма закон за печата. Онлайн и печатните медии са под съвсем различен режим спрямо радиото и телевизията”, напомни тя и отбеляза, че въпросът при големи платформи като Facebook е дали трябва да се регулират обществените отношения.