Сега четете
84-годишен брой на National Geographic посветен на България

84-годишен брой на National Geographic посветен на България

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научно-популярното списание National Geographic имат възможността да преоткрият многобройни кътчета на света чрез цветните фотографии, публикувани ежемесечно в изданието. Сред тези китни места е и България.

Месецът е август, а годината 1932. Точно тогава красивата ни родина се появява сред страниците на световно известното списание. Изданието публикува многобройни цветни снимки показващи тогавашния начин на живот, обичаи и култура. Обширният репортаж включва 3 заглавия: „България, фермерска земя без ферма“, „Долината на розите“ и „Под сянката на българските манастири“.

Авторът на това подробно историческо описание е Мейнард Оуен Уилям. Пътешественик и авантюрист, той се явява като първият задграничен кореспондент на списанието. Бил е придружаван от Вилхем Тобиен, великолепен фотограф, който също снима многобройни места по света. Двамата фотографи обикалят из цяла България, за да разкрият пред читателите си един нов хоризонт в лицето на страната ни.

 Описвайки цялото пътешествие из България стъпка по стъпка, авторът набляга най-вече на историческия аспект. С многобройни препратки от българската история, разказва за манастири, села и празници по нашите ширини. Продължава с това как се е родил Българският театър и описва надлъж българската култура. Уилям не пропуска да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

В текста си, авторът споменава за срещата си с млада българка, с която се запознава в Истанбул. Той я пита как е да се завърнеш отново вкъщи, а тя му отвръща, че е очарователно – въпреки че времената в България са сложни и объркани, тя вярва силно в държавата си, защото българите имат характер и са пълни с кураж.

Вижте и

Източник: uspelite.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре