3-576Фотоизложба на български носии “Девойко, мари хубава” ще бъде експонирана в Цар-Симеонова градина в Пловдив. Тя е организирана от Етнографски музей – Пловдив със съдействието с Фондация “Българските корени”, съобщиха от музейната институция. И е в подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство.
“В рамките на настоящата изложба, показваме някои от най-впечатляващите фотографии, запечатали богатството, колорита и непреходната красота на традиционните костюми от българската етническа територия. Те са доказателство за уникалността на българските носии, съчетаващи по неповторим начин материя, кройка, цвят, бродерия и сърма от последните 200-250 години. Във фотографиите към проекта “Девойко, мари хубава” тези народни костюми “оживяват” чрез млади български момичета. Фотографиите разкриват усета на българката в миналото за красивото, който е жив и днес”, разказват организаторите.
По случай националния празник на България – 3-ти март, в рамките на две седмици, пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да видят на 20 големи пана фотографии на едни от най-красивите традиционни костюми от българската етническа територия.

Красотата на българката в традиционен костюм ще бъде показана на фона на вековните дървета в парка Цар-Симеонова градина в Пловдив до фонтана “Деметра”, шедьовър на италианския скулптор Арнолдо Дзоки.
Фотографската изложба “Девойко, мари хубава” може да бъде разгледана от 1 до 15 март в Цар-Симеоновата градина, до фонтана “Деметра”.

Носията за българина никога не е била само дреха, не е само вещ и символ, тя е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от тях има свой собствен живот, свой език, своя история. Всички обаче нашепват легенди, разказват за традиции и вярвания, помогнали да се съхраним като народ, се посочва още в съобщението.