Сега четете
Майстори на компютърния взлом

Майстори на компютърния взлом

dayintech_0726_wПреди 30 години, на 22 януари 1990-а, завърши делото срещу Робърт Морис, създателя на първия в света компютърен червей Кралят на червеите Професор от Масачузетския университет и член на Националната инженерна академия на САЩ Робърт Морис стана първият човек в историята на САЩ, който бе обвинен в нарушаване на Закона за измами и злоупотреби с помощта на компютър. С тази чест той бе удостоен през 1989 г. за създаването на първия в света компютърен червей. Червеят му се опитваше да проникне в компютрите, като подбираше паролите за акаунтите. В списъка му с вероятните пароли винаги са били изброени имената на потребителите, но в обратен ред, както и списък с 400 най-използвани думи. В резултат на това червеят зарази 6200 компютри от мрежата ARPANET, създадена през 1969 г. от Министерството на отбраната на САЩ и която беше първообраз на Интернет..

Щетите на един компютър от дейностите на червея Морис варираха от $ 200 до $ 53 000. В крайна сметка през декември 1990-а Робърт Морис бе осъден на три години затвор с право на условно освобождаване, 400 часа обществено полезен труд и глоба от $ 10 000. Добрият самарянин Кевин Митник е истинска легенда в света на хакерите. Отначало той стана първия хакер, който попадна в списъка на най-издирваните престъпници от ФБР, а след това стана консултант на Бюрото и на много правителства. Първоначално Митник се занимаваше с хакерство за развлечение и лична изгода.

Когато Митник беше на около десет години, той измами автобусната система на Лос Анджелис и дълго време, се возеше без да плати и стотинка. А до 12-годишна възраст той се беше научил да мами телефонната система, преставайки да плаща за разговорите. Той направи първия си взлом през 1979 г. на компютърната мрежа на неговото училище. След това отношението му към хакерството се промени драматично и той започна да прави това, само за да открие уязвимостите и да предупреди за тяхното присъствие. Полицията не вярваше в добрите намерения на Кевин Митник и през 1988 г. той бе осъден за първи път на три месеца за хакването на мрежата на производителя на компютърна техника Digital Equipment Corporation. Митник беше освободен предсрочно и веднага се върна към хакерството. На него се приписва хакването на компютърната мрежа на Командването на аерокосмическата отбрана на Северна Америка и беше обвинен в кражбата на данни от Motorola, Nokia, Fujitsu и много други корпорации.

И през 1992 г. властите издават заповед за неговия арест заради хакване на Pacific Bell, но хакерът се впусна в бягство и 2,5 години успешно се криеше от полицията. През февруари 1995 г. той бе арестуван и след това осъден на 46 месеца затвор за различни компютърни измами и още 22 месеца за нарушаване на условията на предсрочното му освобождаване. Заплаха за военните Шотландският хакер Гари МакКинън, според един от американските прокурори, е виновен за „най-голямото хакване на военни компютри в историята“. Той е извършил общо 97 атаки срещу компютрите на военните отдели на САЩ и НАСА в периода от февруари 2001-а до март 2002 г. Щетите от действията му възлизат на $ 700 000, а около $ 1 милион са изразходвани за търсенето на хакера.

Самият МакКинън твърди, че е действал от добри намерения и в полза на обществото. Той обясни своите хаквания, като опит да намери доказателства, че правителството на САЩ крие информация за НЛО, алтернативни източници на енергия и други полезни технологии. Но през юли 2006 г. британският съд реши да екстрадира хакера в САЩ. Защитата на МакКинън подаде жалба, след което започна продължително съдебно дело за правото на хакера да остане във Великобритания. В крайна сметка през 2012 г. тогавашният британски вътрешен министър Тереза Мей оттегли решението за екстрадицията на хакера.

Ако британските власти все пак решат да екстрадират МакКинън на американските специални служби, той е заплашен със затвор до 70 години. Майстор на утечките Джулиан Асанж е може би най-известният хакер в света. Но той спечели световна слава не заради хакерство, а след като му бяха предоставени откраднати секретни документи на американското правителство.

Всъщност Асанж се занимава с хакерство като млад човек, и на 16-годишна възраст е един от участниците сред австралийските хакери-идеалисти под псевдонима Мендакс. Първо той и неговите сътрудници хакнаха системата за контрол на полетите на совалката Atlantis през октомври 1989 г., а няколко години по-късно и Nortel Telecommunications Corporation. Тогава властите успяха да идентифицират нападателите и да ги задържат. Разследването продължи няколко години. През 1996 г. Джулиан Асанж се призна за виновен по повечето от 31 точки, но беше осъден само на глоба от около $ 1300, тъй като съдът не намери престъпна умисъл или преследване на користни цели в неговите действия. С това приключва историята на хакера Асанж. След това той, заедно със своите съмишленици, създава уебсайта Wikileaks, на който на 5 април 2010 г. ще се появят два видеоклипа, показващи как хеликоптер на американската армия Apache стреля по цивилни в Багдад. И оттогава ще го следва световната слава, нови утечки, искания за екстрадиция от САЩ и Швеция, няколко години заточение в еквадорското посолство в Лондон и накрая, арест през април миналата година. Редактор на своя късмет

През 1983 г. Кевин Пoулсен проникна в мрежата на Министерството на отбраната на САЩ. По това време той беше на 17 години и правителството реши да не го преследва като непълнолетен, ограничавайки се до предупреждение. По-късно властите ще съжаляват за това. През 1988 г. той хакна още няколко компютъра на правителството на САЩ и дори на ФБР, след което трябваше да се впусне в бягство. Но стана известен, когато реши да спечели чисто новото Porsche, разиграно от радиостанцията KIIS-FM. За да спечели конкурса, беше необходимо да станете 102-рия позвънил с телефон в студиото.

Вижте и

Но Поулсен не разчиташе на своя късмет, а просто хакна телефонната мрежа на радиото и се обади тогава, когато се беше необходимо, като прекъсна достъпа на всички останали абонати. По-късно на тв канала на NBC бе пусната програма, която разказваше за него като за бягащия от полицията хакер. Зрителите бяха помолени да се обадят на горещата линия, ако видят някъде този човек. Но нямаше как да се обадят на канала, тъй като горещата линия на NBC беше хакната и деактивирана.

Въпреки това хакерът бе задържан – той беше хванат от бдителни граждани, когато влезе в един супермаркет за хранителни продукти. Поулсен се призна за виновен, прекара пет години в затвора и му бе забранено да използва компютри за още три години. Но след това той стана журналист, пишещ за киберсигурност, старши редактор на списание Wired и дори помогна да бъдат хванати секс маниаците, работещи чрез социалната мрежа MySpace.

(Превод за “Труд” – Павел Павлов)

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре