Evelina slavkovaВотът на доверие или недоверие е давал резултат по-скоро през 90-те години. Пред последните 10-15 години обаче това не е така, каза в предаването „Преди всички“ политологът от изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова.

„Вотът на недоверие е много силен инструмент на демокрацията и много честото използване води по-скоро до неговото изхабяване, обезценяване, когато наистина не си сигурен, че може да доведе до по-сериозни резултати“, коментира политологът.

Това е четвъртият вот на недоверие, който опозицията внася в Народното събрание за гласуване. И трите до този момент бяха неуспешни. Не мисля, че четвъртият ще бъде по-различен, прогнозира Славкова.

Извън чистата математика – 104 депутати да подкрепят вота, тя изтъкна други аргументи за неуспеха му.

„От друга страна нито една от политическите сили в НС не са готови за избори. Дори на самата БСП ѝ предстои тежка година в контекста на вътрешните избори, които ще претърпи, трябва да си изберат лидер. В момента партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места, кампания, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как БСП да бъде консолидирана хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори.“

По-малките формации пазят спокойствието на правителството, за да бъдат сигурни, че ще изкарат пълен парламентарен мандат, отбеляза още Славкова.

„Защото гаранцията, че няма да намерят място в следващото народно събрание – никой няма гаранция, особено от малките. Така че, по един или друг начин, всеки ще крепи статукво до последно, защото никой не би искал да напусне Народното събрание. Това е тъгата и цинизмът в цялата ситуация. И тук не говорим само за правителството на Борисов, а и за всяко едно правителство, в което всеки се стреми да запази своите позиции, независимо от безобразията, които се случват.“

Как се позиционира ДПС в предстоящия вот? ДПС като част от опозицията не изненадват със становището си да подкрепят вота на недоверие, допълни Евелина Славкова и припомни изказвания на почетния председател на партията Ахмед Доган, че не е време за предсрочни избори.