20200113_174950Левицата може да бъде отново обединена ако се обърне към корените си и върне някои от старите си мотиви за единство и заедност – неща, които може би липсват на избирателите. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Андрей Велчев – доктор по политология, собственик и главен редактор на Любословие.бг.

Според него вътрешните избори в БСП могат да изпратят важни послания както към симпатизантите на партията, така и към обществото тогава, когато трябва да обедини по-широк кръг от български избиратели и когато трябва да покаже ясно, че е единствената управленска алтернатива на управляващата партия ГЕРБ.

„БСП се намира в един цикъл, който трябва да извади една по-сплотена и обединена партия. Ако левицата изпусне и този шанс за обединение, очаквам със сигурност да има ново разцепление. Отмина времето, когато процесите в обществото се определяха от конгресите на дадена партия. Сега едно отчетно-изборно мероприятие на една партия е главно неин вътрешен въпрос, който интересува предимно членовете и привържениците й, както и противниците й“, отбеляза той.

По думите му подобна кампания може да мобилизира и сплоти партията, но също така може да я разколебае и да я разедини. „Чрез външните си комуникации през този период БСП трябва да реши едновременно две важни задачи – да покаже, че е способна да се самоуправлява, не просто демократично, а демократично и ефективно, т.е. да взима добри решения, да ги реализира по демократичен начин – нещо, към което българите отдавна са скептично настроени. БСП трябва да покаже още, че излиза от вътрешнопартийните избори в много по-добро качество и състояние и в готовност да се пребори за властта чрез двата най-важни аргумента, с които се печели обществено доверие – по-добри политики и по-убедителни нови и различни кадри, които да ги реализират“, обясни Велчев.

Според него, съдейки по политическите процеси в началото на годината, четвъртият вот на недоверие на БСП срещу правителството на Бойко Борисов по-скоро не би минал. „Наблюдава се привидна стабилност, каквато трябва да има в демократичните общества, че управляващото мнозинство е способно да се справи“, поясни политологът.

Той обясни, че БСП трябва да изглади вътрешните си противоречия, да покаже, че е консолидирана и оттам да търси подкрепата на други партии. Това се забеляза и на местните избори, особено в големите градове, най-вече в София, добави Андрей Велчев. „Дори и да не се стигне до минаване на вота на недоверие, БСП трябва да води нови, още по-активни политики и комуникации в посока на това да покаже, че партията е готова да предложи реални решения за излизане от кризата. Левицата трябва да демонстрира, че е способна, освен убедително да печели местни избори, да бъде обединител и на политическите партии от широкия пръстен на опозицията и най-вече да бъде адекватна алтернатива, а не партия, която само декларативно казва, че може да управлява, а няма с кого и как“, обобщи политологът.

Веселка ИВАНОВА