Поех прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет

Image_7991784_126Дебатът за конституционни реформи е политически, той има политически цели. Към момента аз не съм чул конкретни и юридически идеи, които да бъдат обсъждани.

Не съм наясно какъв е предметът на този дебат.

Това заяви в интервю за БНТ новият главен прокурор Иван Гешев. Повод за думите му е дебатът за конституционни промени, иницииран от президента Румен Радев.

„Темата за мястото на прокуратурата в държавата се повдига от дълги години. Тя е решена с едно конституционно решение. Този проблем може да бъде решен само от Велико Народно събрание. Моето лично мнение, а съм сигурен, че това е мнението и на цялата прокуратура е, че прокуратурата не трябва да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо: тогава прокуратурата ще премине към изпълнителната власт и приключва независимостта на всеки един прокурор. Тогава няма да ме питате как ще устоя на политически натиск – той ще бъде ежедневие“, заяви Гешев.

Той е убеден, че поема една прокуратура, която е в добра кондиция, която е подредена и има административен капацитет.“Няма структура и организация, която да е без проблеми. Въпросът е всяка структура, организация и институци­я да решава собствените си проблеми, а не да прехвърля отговорността на някой друг. Още при встъпването си знаех, че не сме безгрешни. Прокуратурата ще се насочи към решаване на собствените си проблеми“, каза още Гешев.

Проблемите, по думите му, са от различно естество. Най-сериозният краткосрочен проблем, който той изтъкна, е формирането на екип.

„Всичко зависи от екип, който има общи цели, който работи заедно, а не поотделно, и, който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата. Никой, включително и главният прокурор, не може да управлява каквато и да е структура и организация еднолично“, добави той.

„Иска ми се след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да изглежда по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота и труда си за изграждането на тази държава, да виждаме как ги палят в къщите им“, коментира обвинител номер едно.

Той изрази надежда да говорим по-малко за корупция и прокуратурата да излезе по-силна от неговия мандат.

Във вторник Министерският съвет поиска от Конституционния съд тълкуване на Основния закон във връзка с идеята за въвеждането на фигурата на „независимия прокурор“, който да разследва главния, предаде БНР.

В питането правителството се позовава на „общоприетия правен принцип, че „никой не може да съди себе си“, който е елемент на правовата държава“ и иска от конституционните съдии да кажат дали правомощието на главния прокурор да осъществява „методическо ръководство“ върху всички прокурори възпрепятства неговите подчинени да го разследват.

Отговор на питането може да се чака до няколко месеца, казаха пред БНР конституционалисти.

Вижте и

Малко след като в тържествена обстановка Иван Гешев положи клетва, пред медиите той и предшественикът му коментираха президентските консултации за промени в Конституцията в частта „прокуратура“.

Новият Обвинител номер едно нарече въпроса политически и реагира срещу разговори по принцип, без да е идентифициран реален проблем.

Във връзка с очакваните становища Иван Гешев коментира, че те могат да са  препоръчителни, докато не се впишат в българските законодателни рамки. „Всички прокурори са независими, както и всички магистрати. Базират решенията си само на закона, вътрешното си убеждение и доказателствата по делото. Този термин – „независим прокурор“ – е обиден към прокуратурата“, изтъкна Гешев.

„Ако консултациите и въобще целият дебат е насочен да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение“, каза на свой ред досегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Иван Гешев беше избран за главен прокурор след повторно гласуване от Пленума на ВСС, тъй като президентът Румен Радев върна избора с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати. Гешев беше единственият номиниран за поста.

Той наследява на поста Сотир Цацаров, който беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича на 10 януари 2020 г., но Иван Гешев предсрочно встъпва в длъжност.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре