Сега четете
Организираха възстановка на еснафския празник „Свети Спиридон“ в Пловдив

Организираха възстановка на еснафския празник „Свети Спиридон“ в Пловдив

Регионален етнографски музей (Пловдив) – Уикипедия https://bg.wikipedia.org/.../Регионален_етнографски_музей_(Пло... Translate this page Регионален етнографски музей в Пловдив е вторият по големина, в България, специализиран музей за етнография с утвърдена научно-образователна дейност и притегателен център за културен туризъм. Помещава се в Куюмджиевата къща – паметник на културата от национално значение
Регионален етнографски музей (Пловдив)

Празникът започна от Етнографския музей с шествие на облечени в народни носии занаятчии, които, под съпровода на гайда и тъпан и начело с иконата на светеца, достигнаха до църквата „Св. Богородица“. Там имаше тържествена литургия, отслужен бе водосвет за живите, отдадена бе и почит на починалите занаятчии с еснафско пендихаро /петохлебие/ и коливо /варено жито/.

Отново с шествие занаятчиите се върнаха в музея, където най-възрастният майстор – ножарят Кирил Коликов, връчи на новоприетите майстори свидетелства, като ги „плесна“ по врата с думите „да станеш като мен“. Празникът продължи с обща трапеза, курбан от риба.

Всеки занаят си има светец покровител, но Свети Спиридон единодушно е приет за закрилник на всички занаятчии, а денят, в който се чества, – за еснафски празник, обясни за БТА Грозделина Георгиева, уредник в музея. По думите й на този ден майсторите дават отчети за свършените дела, представят своите ученици, както и кой чирак е станал калфа, а кой калфа – майстор.

Всички легенди за Свети Спиридон разказват, че той е един от най-отзивчивите светци, който не се уморявал да обикаля и да помага.
Днес в Пловдив работят майстори в почти всички занаяти, но една от най-силните гилдии е на ножарите, каза още Георгиева. Тя отбеляза, че с всяка година новите майстори стават все повече, което, по думите й, показва, че имат много добри учители.

Вижте и

Пловдив, 12 декември /Дима Шопова, БТА/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре