8d4068f22f08316d5753bd846ea3170b_MСвидетели сме на процеса на възраждане на фашизма в Европа. В страните от Източна Европа паметниците на съветските войници-освободители са осквернявани, в Полша са съборени по закон. Историята на Втората световна война се преразглежда активно, тезата за равната отговорност на СССР редом с тази на Фашистка Германия за отприщването на световната касапница и т. н., агресивно се вкарват в мозъка на европейците.

Говорим по този въпрос с Джулието Киеза, италиански журналист и политик, лидер на движението “Алтернатива”, постоянен член на “Изборски клуб”.

Какво според вас предизвика тази необуздана вакханалия със злоупотребата с паметниците на съветските войници?

Всички тези актове, провокации, случаи на оскверняване – това е само външната, видима страна на проблема. Тези млади момчета, които цапат паметниците, са невежи, глупави – не знаят нищо за фашизма. Но основният проблем е друг – във фашизирането на западното общество, на Западна Европа. И този процес произтича от водещите елити. Например, резолюцията на Европейския парламент от септември относно осъждането на пакта Молотов-Рибентроп и неговото признаване като причина за избухването на Втората световна война. Това е тотално изкривяване на историята на Втората световна война, ролята на Съветския съюз в победата над фашизма! И такива резолюции се приемат не от младежи с екстремистки идеи и лозунги в главата им, а от представители на естаблишмънта.

Има още един пример – това е Украйна. Там, в буквалния смисъл на думата, Западът, САЩ организираха нацистки преврат. Тоест, оказва се, че ако съвременният нацизъм е насочен срещу Русия, то, според представителите на западния истеблишмънт, това е добре и това трябва да се подкрепя и насърчава. Не мога да кажа нищо категорично за настоящия украински президент и неговата политика, но тогава Украйна беше създадена именно като нацистка, антируска (не антисъветска, а именно антируска) държава.

И докъде може да стигне процесът на фашизиране?

– Всъщност смятам, че в старите термини „фашизъм“ или „нацизъм“ вече не е възможно да се опише настоящата ситуация в Европа. Не е нито едното, нито другото. И точният термин все още не е намерен. Затова нещото, което наблюдаваме, все пак може да бъде определено като „фашизиране“ на западното общество. А центърът, който инициира и контролира този процес, е финансовата система на Запада.

Това, което сега е много ясно видимо в западната цивилизация, е дехуманизацията. Тя протича в различни области. Има все повече технологии, които заменят човек с механизъм, с машина. В областта на финансите хората се превръщат в потребители. По отношение на идеологията хората все повече се манипулират. Това са структурните елементи на новата тоталитарна система. И не съм склонен да наричам тази система фашизъм, който безспорно е исторически термин, тоест обвързан с определени държави в конкретни исторически периоди. Освен това силите, създали нацизма и фашизма, напуснаха историческата арена и бяха заменени от други. Това е финансовият капитал, неизмеримо по-мощен, отколкото през 30-те и 40-те години на миналия век. И тази сила управлява или поне се опитва да контролира всички световни процеси в свой интерес. По същество тя се стреми да създаде нов световен ред.

И според вас тя ще успее ли?

Изпълнението на този проект среща огромни затруднения. Създателите на този проект не могат да спрат твърде много потреблението на ресурсите на планетата, не са в състояние да предотвратят гигантското потребление на пари, не са в състояние да преодолеят невероятната пропаст между богати и бедни, което променя цялата структура на западното общество. Припомнете си, че в продължение на няколко десетилетия на миналия век подкрепата на властта на Запад, най-важният елемент на западното общество беше средната класа, която сега бързо изчезва като пролетен сняг-

Въпреки това, опасността, произтичаща от тази сила, която се стреми да установи нов световен ред и разполага с арсенали от смъртоносни оръжия, е изключително голяма.

 

 

Превод: В.Сергеев