Аспарух Бойлов е действащ пианист вече повече от 15 години. Неговото име се споменава с възхищение и от публиката, и от колегите, с които е работил. Той е един от успешните млади български джаз пианисти, чиято любов към музиката го отвежда далеч извън пределите на родината. Работил е с музиканти от ”Бродуей”, свирил е с пианиста на Франк Синатра, саксофониста на Рей Чарлз и обиколил буквално половината свят. Аспарух е възпитаник на музикалното училище в Стара Загора, а по-късно завършва “Поп и джаз пиано” в музикалната Академия в София.djazman

Съвсем млад заминава за Мароко, влюбва се в пътешествията и решава, че ще работи като гастролиращ музикант. Аспарух реализира турнета в Нова Зенландия, Мексико, Хондурас, целия Карибски остров, Австралия, Хаваи, Бахамите, Френска Полинезия, Маями и Рио. Голям белег в живота му оставя и работата в Аляска.

Освен неописуемите земни красоти, там Аспарух преоткрива и другата си голямата любов (освен музиката) – Кристина, която е негова певица по това време и на която решава да предложи брак, докато са на сцената. Следват нови съвместни изяви и още десетки екзотични страни. Аспарух и Кристина, обаче мечтаят за реализация в България. Започват да се чувстват и малко “пренаситени”.

Така двамата решават да се приберат у дома и да се установят във Велико Търново, от където е Кристина. В старата столица Аспарух се среща и запознава със Савов, който му предлага да работят заедно. По това време, освен с участия и собствена музика, популярният великотърновски музикант се занимава активно с продуциране и музикален мениджмънт в региона. Аспарух започва репетиции с всички певици, които търновският музикант менажира, а първите съвместни участия са планирани за декември.

Най-близкият предстоящ ангажимент на Аспарух е участие с младата великотърновска певица Християна Цветкова, а в средата на месеца той ще бъде представен на местната публика и със самостоятелен инструментален концерт, в един от най-елитните търновски клубове. До края на 2019 година Аспарух ще излезе на сцена още с победителката в “Гласът на България” Стелияна Христова, оперния тенор Момчил Караиванов, както и с една от живите легенди на родната пиано бар култура – певицата Мирела Величкова.

Автор: Мирослав Дечев

Снимка: Петко Савов