Сега четете
Тактично отстраняват неудобните журналисти

Тактично отстраняват неудобните журналисти

Полина ПауноваТази седмица бяха раздадени наградите на Фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова.

С нея говорим за свободата на словото у нас, както и за намеренията, които премиерът преди дни заяви в ефира на БиТиВи някой ден да стане разследващ журналист, въвежда към интерю авторката от БНР:

„Ако премиерът стане разследващ журналист, най-вероятно ще бъде нает от Делян Пеевски и неговите медии. Партиите им работят добре заедно, може това сътрудничество да прерасне в една красива журналистика“, каза Полина Паунова.

На въпрос защо политици си позволяват арогантно поведение към журналисти, тя отговори:

Журналистите много отдавна превърнаха министър-председателя в единствен източник на информация. Това е опасно и от гледна точка на журналистическите рефлекси, и на обществената информираност. Каквото каже той, медиите не го проверяват, а го приемат за факт.

Собствеността на медиите, тяхното разпространение, финансирането им с европейски пари, това са все неща, с които властимащите си откупуват възможност да бъдат представяни като симпатични в определени медии. И от там нататък вече никой не пита, а ако някой се осмели да пита, тези, които са питани, се дразнят.

В по-добрия вариант питащият е наруган, в по-лошия – ние само можем да гадаем какво се случва, но видяхме как имена в българската журналистика бяха тактично отстранени. Това са поредица свързани помежду си факти и ние само можем да гадаем например кой се е обаждал на Светослав Костов, за да свали Силвия Великова от ефир.

Вижте и

То по условие властта винаги иска да изглежда добре в медиите, но обръщате ли внимание, че те вече не се крият, че делят журналистите на добри и лоши, на ваши и наши. Истинската свобода на словото не е някой да говори каквото си иска, а е когато журналистите говорят с факти.

И все пак това, което зависи от нас, е да показваме всеки път, че медиите имат значение, каза Полина Паунова.

Полина Паунова, автор на разследването за “Апартаментгейт“, от интернет медията радио „Свободна Европа“, е тазгодишният носител на наградата за разследваща журналистика на фондацията „Радостина Константинова“. Отличието й беше връчено от Люба Ризова на церемония в гранд-хотел „София“. Победителят получи плакет, изработен от Георги Чапкънов.
Дата: 14.05.2019

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре