Сега четете
Преглед на печата за 3 декември

Преглед на печата за 3 декември

Press-image-1България изпадна на 97-о място по „лесно“ плащане на данъци

В. Сега

България отново се появи на обидно ниска позиция в световна класация. В ново изследване за данъчната тежест, измерващо и ставките, но и бюрокрацията, свързана с калкулиране, отчитане и плащане на задълженията, страната ни е 97-а сред 190 държави от всички континенти. Има и по-лоша новина – пропаднали сме с пет места в сравнение с предната година. Автори на глобалното проучване са консултантската компания PwC и Световната банка. Основната причина за това лошо представяне е сложното и времеемко администриране на данъците и осигуровките у нас. В България спазването на данъчно-осигурителните правила и формалности отнема 414 часа годишно. За сравнение средното време за всички в проучването е двойно по-кратко време – 238 часа. А в държави отличници като Естония за тези дейности стигат само 50 часа. Този завиден резултат до голяма степен се дължи на електронното управление, в коeто Естония е шампион.

Тол система няма, но тол звеното ударно пазарува мебели и смартфони

В. Сега

Тол система няма, но Националното тол управление (НТУ), създадено да я управлява, ударно се обзавежда. В момента например се търси доставчик на мобилни телефони за звеното, отговарящо за двата вида пътни такси – винетните (за време) и таксите за изминато разстояние, които още не са въведени. Именно заради новия модел на таксуване правителството реши да създаде цяла мегаструктура с близо 1000 души персонал – тол полиция и администрация. Щатът постепенно се попълва, а разходите за заплати, осигуровки и устройване на заетите в тол системата са десетки милиони левове. За целта през август правителството отпусна 90 млн. лева на АПИ, за да разплаща харчовете на тол управлението.

Рокадите в общинската икономика на София започват от ЦГМ

В. Сега

В общинската икономика на София идва нова вълна ръководители, макар че към момента това не обещава и нов стил на управление. Вчера Столичният общински съвет направи първа смяна в контролираните от него дружества. Досегашният изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност Христиан Петров, който през октомври стана общински съветник от ГЕРБ, бе сменен временно от Румяна Милова, която ръководеше центъра по времето на предизборната кампания. Досега тя бе шеф на дирекция „Паркиране и гаражи“ в ЦГМ. Нейните функции пък се поемат от заместника й Александър Георгиев. Милова ще ръководи дружеството до избора на нов съвет на директорите на ЦГМ, който ще бъде определен от СОС след конкурс. Очакванията са такъв да бъде обявен до края на годината поради изтичане на мандата на действащия УС. След това новият борд ще реши кой от членовете му да го ръководи оперативно.

БНБ публикува съвети за защита на потребителите

В. Монитор

Българската народна банка публикува на своята интернет страница материал на тема „Основни съвети как да се защитите при избор на услуги за онлайн или мобилно банкиране“.

Материалът съдържа практическа информация в помощ на потребителите при вземане на решение за избор на подходящ финансов продукт, както и полезни съвети за защита и разрешаване на потребителски спорове.

Материалът е одобрен за публикуване от всички местни компетентни органи в Европейския съюз по време на заседание на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган, проведено на 15-16 октомври 2019 г.

За пет години трафикът в небето ни се е удвоил

В. Монитор

Българското въздушно пространство няма структурни проблеми и сме готови да споделим положителния си опит в управлението му. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на дебат на тема: „Бъдещето на Единното европейско небе“, който се проведе в рамките заседанието на Съвета на ЕС, формат Транспорт, в Брюксел.

Вижте и

„Трафикът в българското въздушно пространство почти се удвои през последните 5 години. Независимо от това, България предоставя и е готова да продължи да предоставя услуги за въздушно движение без закъснения, като с това подпомага европейската мрежа. Ние постигнахме това посредством прилагането на ефективни решения и превантивно планиране. По този начин, въпреки интензивния трафик, българското въздушно пространство не е тясно място в мрежата и няма структурни проблеми. Проблемите с капацитета на въздушното пространство в Европа могат да се решат чрез прилагането на подобни практики и технологии“, посочи министър Росен Желязков.

Браншът предлага имотите за краткосрочен наем да се регистрират онлайн

В. Монитор

Регистрацията на апартаменти, предлагани чрез онлайн платформи, да се извършва онлайн, предлага туристическият бранш. В момента определени имоти вече могат да се използват от туристи само ако бъдат категоризирани, обяви експертът от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Константин Занков в ефира на Канал 3.

Едно от изискванията за категоризация е 51% от собствениците на имоти в сградата да дадат своето съгласие за даването под наем на даден апартамент. В някои случаи обаче това условие може да се окаже неизпълнимо.

Поне 100 млн. лв. повече на година могат да събират общините от данъци и такси

В. 24 часа

Поне 100 млн. лв. повече на година могат да влизат в общинските бюджети, ако се актуализират ставките по местните налози и се увеличи събираемостта, пресметнаха за “24 часа” експерти. В някои общини обаче събираемостта пада почти непрекъснато от 2006 г., когато НАП престана да се занимава с тази дейност и тя бе поверена на кметствата. Има населени места със събираемост под 30% при средна за страната от 70%. “Общините като че ли нямат капацитет, въпреки че имат права и законите са им развързали ръцете. Тази тема трябва да се подложи на широко обсъждане.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре