Сега четете
Да живеем просто… или малки промени в навиците и гледната точка

Да живеем просто… или малки промени в навиците и гледната точка

Cover-Izkustvoto-da-jiveem-prostoМалки промени в навиците и гледната точка – понякога това е всичко, от което се нуждаем. Търсете в книжарниците от 29 ноември „Изкуството да живеем просто”! (превод: Васил Велчев, 220 стр., цена: 15 лв.)

Книгата съдържа 100 всекидневни упражнения от прочутия будистки монах Шунмьо Масуно за спокоен и радостен живот. Не е нужно да пътуваме до древните японски столици Киото или Нара, не е нужно да изкачваме планината Фуджи и не е нужно да живеем близо до океана. С едно наистина малко усилие е възможно да вкусим изключителното. Може да нямаме контрол върху случващото се, нито силата да променим нещата, но можем изцяло да контролираме реакциите си. Всяко събитие може да бъде интерпретирано по многобройни начини; значение има само как ще реагираме на тях.

Опитайте да не се подвеждате по ценностите на другите, да не се натоварвате с излишни грижи, а да живеете безкрайно семпъл живот, лишен от безполезни неща. Това е стилът дзен. Животът си е наш, но не ни принадлежи. От момента, в който сме се родили, продължителността на живота ни е определена, но никой от нас не знае каква е тя. Будизмът ни учи, че стойността на живота не се измерва с продължителността му. Важното е как използваме времето, което ни е отредено. Несигурността в утрешния ден го прави още по-ценен.

Шунмьо Масуно е главен свещеник в 450-годишен дзенбудистки храм в Япония, ландшафтен дизайнер на дзен градини, носител на многобройни награди за работата си и професор по дизайн на околната среда в едно от водещите училища по изкуства в Япония. Изнасял е лекции по цял свят, включително във Висшето училище по дизайн към Харвардския университет, в университетите „Корнел“ и „Браун“.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре