FB_Bernardo_Bertolucci

Създал шедьоври като „Последно танго в Париж“, „Двадесети век“ и „Последният император“

На 77 години си отиде знаменитият кинорежисьор Бернардо Бертолучи. Създателят на филми като „Последно танго в Париж“, „Двадесети век“ и „Последният император“ е починал след борба с рака, съобщи негов говорител.

Повече от десетилетие Бертолучи се придвижваше с инвалидна количка, след неуспешна операция на гръбначен прешлен през 2003 г.

По време на кариерата си, започнала в началото на 60-те години, Бертолучи успява да работи както в Европа, така и в Холивуд, въпреки не винаги гладките си отношения с филмовите студия. Той се утвърждава като ключова фигура на италианската нова вълна, сравнима с Антониони, Фелини и Пазолини – но беше аномалия заради успеха си в Америка. Дебютът му в Холивуд с „Последният император“ печели девет награди „Оскар“, две от тях са за работата му като режисьор и като сценарист на филма.

Неговият дързък визуален стил и търсещата шокиращи кадри камера във филмите му, често изследващи политиката и сексуалността чрез интензивно разказани истории от личен характер, са повлияли на поколения режисьори.