Сега четете
Организират благотворителна кампания за обновяване на „Къщата за изкуства“ край В. Търново

Организират благотворителна кампания за обновяване на „Къщата за изкуства“ край В. Търново

Туристическо дружество „Трапезица-1902“ е организация, чиято дейност е ориентирана към широки обществени групи и цели. С утвърдените си традиции и богатата си дейност, Дружеството заема важно място и има ценен принос към културния продукт на старата българска столица и района. Поддържането и устойчивото развитие на Еко-зона „Ксилифор“ е сред приоритетите на нашата обществена организация вече 117 години.

Възстановена и развита е благотворителната идея „Коледен благотворителен бал“ на основателите на Дружеството от началото на миналия век, чрез която е построена и първата туристическа хижа в България, на хълма Царевец и открита на 24 май 1922 година. pokana

Благотворителният коледен бал днес има вече своя съвременна история с реализирани значими събития, част от които са осигуряване на стипендии за изявени спортисти; създаване на Музей на туризма и туристическите спортове във Велико Търново; подкрепа на клубни и дружественни значими събития, чествания, експедиции; обновяване на туристически маршрути; изграждане на алеи, заслони и оборудване на кътове за отдих, за практикуване на туристически дейности и спорт, оформяне на зони за творчество на открито сред природата.

Представяме Ви нашата нова идея за предстоящата благотворителна инициатива Реконструкция, обновяване, оборудване и обзавеждане на културен център „Къща за изкуства, култура и занаяти“ – парк Ксилифор. Дейностите, които предвижда проектът и които ще бъдат поетапно изпълнявани през следващите години от периода на реализирането му, са пряко свързани с развитието на образователната, социалната и културната инфраструктура на района:

– Реконструкция и модернизация на съществуващата Страноприемница чрез преобразуването й в „Къща за изкуство, култура и занаяти“, включваща културен център за прояви, с подходящи зали за презентации, обучения и изложбена площ. Към културния обект ще бъдат обособени и три демонстрационни зали за практикуване на занаяти като туристическа атракция за деца и ученици, както и за семеен туризъм.

– Съществуващата сграда на страноприемницата ще бъде изцяло реконструирана, като напълно ще бъде променена функцията й от бивш ресторант в културен център за дейности и прояви.

– Новата функция предполага пълна подмяна на ВиК, електро и отоплителна инсталация, а в строителната част – пълна подмяна на настилки, мазилки, облицовки, дограми, покрив и
покривна конструкция, външна топлоизолация.

– Доставката на оборудване и обзавеждане за културен център – „Къща за изкуство, култура и занаяти“ ще допринесе за предоставянето на богата и комплексна туристическа, социална и културна услуга.

Вижте и

– Предвижда се и реконструкция на прилежащото пространство – Открита сцена на талантите.

Със щедрата и широката обществена подкрепа и личния принос на всеки от нас осъществяването на новата благотворителна инициатива на ТД „Трапезица-1902“ „Къща за изкуства, култура и занаяти“ ще допринесе за развитието и утвърждаването на парк Ксилифор като предпочитан от великотърновци и гости на града район за пълноценен отдих и практикуване на туризъм, спорт и изкуство сред уникална и красива през всички сезони природна среда.

Дарителска сметка:
ТД "Трапезица – 1902" с IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF;
УниКредит Булбанк – гр. Велико Търново

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре