articles__b6bd3f25154177e1eeeef5216779560aПисмо до председателя на СЕМ София Владимирова и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков изпрати народният представител от ВМРО и член на парламентарната комисия по култура и медии Красимир Богданов. Поводът е изключително спорно поднесената информация и тълкуванието на събитията покрай подписването на Ньойския договор през 1919 г., което бе тема на предаването „История.БГ“ по обществената телевизия на 18 ноември.

Депутатът се възмущава и посочва, че недоумение буди начинът на интерпретация на трагичното за страната ни събитие от страна на водещия и участниците в предаването. Историческа наука еднозначно е определила подписания в Ньой договор като диктат, довел България до Втората национална катастрофа, посочва Богданов. Той смята, че изказвания, че след Първата световна война, българите в Македония губят народностното си (българско) самосъзнание, не само не отговарят на истината, но и са национално безотговорни, пораженчески и предоставят аргументи и инструментариум в ръцете на тези страни, които най-много се възползваха от погрома над България, утвърден в Ньой. Такива „грешки“ нанасят непоправими щети на българската кауза, за преодоляването, на които са необходими десетилетия, предупреждава още Красимир Богданов.

Народният представител пита какви цели преследва подобно предаване, има ли зададен „дневен ред“ или насока за модерен поглед, добросъседство или толерантно отношение към трети страни, внушавани от водещия на „История.БГ“, и такава политика ли ще следва БНТ занапред.

Припомняме, че интерпретацията на фактите по повод 100 години от подписването на Ньойския договор в предаването „История.БГ“ предизвика бурните реакции на сдружения на българите от Западните покрайнини, които сега се намират на територията на Сърбия.

ВМРО категорично застава в защита на националното самочувствие на сънародниците ни в Западните покрайнини и досега с дела е доказала, че се бори с целия инструментариум на политическите средства за защита на човешките права на българите в Р Сърбия.

Нещо повече – Патриотите от ВМРО в цялата страна ежегодно отбелязват трагичната годишнина от Ньойския диктат с различни събития – факелни шествия, символично изгаряне на Ньойския договор, факелни стражи и т.н.

Ето текста на писмото на Красимир Богданов:

ДО Г-ЖА СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

ДО Г-Н ЕМИЛ КОШЛУКОВ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР

НА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Уважаема госпожо Владимирова,

Уважаеми господин Кошлуков,

Обръщам се към Вас в качеството ми на народен представител и член на Комисията по културата и медиите по повод излъченото на 18.11.2019 г. в ефира на БНТ  предаване „История.БГ“. Предаването засяга теми от историческото, културното, икономическото и социалното развитие на България и света. Своите гледни точки представят утвърдени български учени. Представят се нови факти и проучвания. Към „История.БГ“ има подчертан интерес и сериозна аудитория, у която се формира отношение към личности, събития и процеси.

Предаването на 18 ноември засегна темата за навършващата се 100-годишнина от Ньойския мирен договор. Без да оспорвам правото на участниците да излагат свободно своето виждане по въпроса, въпросното издание на историческото предаване представи по меко казано странен начин фактите и последиците от решението на страните победителки. Съвременниците на Ньойския договор, оставените под чужда власт българи и българската историческа наука еднозначно са определили този акт като диктат, довел България до Втората национална катастрофа. Подлагането под съмнение на тази трактовка, липсата на сериозен анализ и оценка – разбира се негативни – на териториалните и етнонационалните последици за българския народ буди недоумение. Изводи като този, че след Първата световна война, българите в Македония губят народностното си (българско) самосъзнание, не само не отговарят на истината, но и са национално безотговорни, пораженчески и предоставят аргументи и инструментариум в ръцете на тези страни, които най-много се възползваха от погрома над България, утвърден в Ньой. Такива „грешки“, характерни и за част от политическия и научния елит на България през големи периоди на XX век, нанасят непоправими щети на българската кауза, за преодоляването, на които са необходими десетилетия.

Да не забравяме, че хиляди хора с български произход и самосъзнание и днес живеят в Македония, Западните покрайнини и Беломорието, а в Република България всеки втори човек пази спомена за бащиното огнище на неговите предци, прокудени от заграбените територии. Те най-пълно усещат „и добрите неща“ от Ньойския диктат.

Уважаеми госпожо Владимирова,

Уважаеми господин Кошлуков,

Моите въпроси са: Какви цели преследва подобно предаване? Има ли зададен „дневен ред“ или насока за модерен поглед, добросъседство или толерантност към трети страни, внушавани от водещия на „История.БГ“? И в крайна сметка, такава ли ще бъде политиката на БНТ занапред?

Очаквайки Вашия отговор, оставам с твърдото убеждение, че с историческата истина, чувствата на българския народ, включително на сънародниците ни, останали извън днешните граници на България, компромис не трябва да се прави.

С уважение,

Красимир Богданов

народен представител, член на Комисията по културата и медиите