Сега четете
Преглед на печата за 20.11.2019

Преглед на печата за 20.11.2019

PechataКметовете се втурнаха да вдигат местните данъци и такси
В. Сега

Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения. Новият стар кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на следващия ден след балотажа съобщи, че ще вдигне налозите за колите и жилищата, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече приходи. Мотивите – невъзможността на общината да продължи собствено финансиране по големи инвестиционни проекти. Данък сгради ще скочи с 50%, което обаче за масовите жилища означавало ръст от 5 до 20 лева, а за селата – от 2 до 5 лева. Кметът на Велико Търново и шеф на сдружението на общините Даниел Панов (ГЕРБ) също откликна на призива на Горанов за повишаване на собствените приходи.

Системата „бонус-малус“ за шофьорите се отлага за 2021 г.
В. Сега

Комисията за финансов надзор пусна нов проект на наредба за „бонус-малус“ – прословутата система, при която добрите шофьори ще плащат по-евтини застраховки „Гражданска отговорност“, а за водачите с нарушения и пътни катастрофи полиците ще са поскъпи. Наредбата определя правилата, по които всеки шофьор ще получава определен клас според поведението си на пътя и по него ще се формира и цената на застраховката. В предния проект, който комисията пусна за обсъждане, бяха предложени 20 различни класа, но сега това е вариант Б, а оновният вариант е за 15 категории. Оценката за конкретния водач ще се формира според това дали предната година е бил изряден, или е имал срещи с полицейски инспектори и камери заради неправилно изпреварване, превишена скорост , употреба на алкохол, отнемане на предимство, каране в аварийната или бус лентата и т.н. Според подготвената скала за шофьор с много наказателни точки, попаднал в най-лошия клас. Полицата „Гражданска отговорност“ ще е с 400% оскъпяване. В същото време водач отличник ще може да спести 23% от основната цена на застраховката.

Затягат правилата за биоресторантите
В. Труд

Най-малко 90% от продуктите в едно ястие трябва да са биологични, за да се предлага в ресторанта като био. Това предвиждат промени в Наредба 5 за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера, предложени за обсъждане. До 10% от използваните продукти като подправки, плодове, зеленчуци и др. могат да са небиологични (тоест конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти. При изчислението на процента не се вземат предвид използваните вода, готварска сол, заместители на солта, продукти от неземеделски произход като сода бикарбонат и др. За биоястията не могат да се използват продукти от лов и риболов, пише още в документа. В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези ястия повърхностите, оборудването и инвентара на обекта трябва да са ефективно почистени.

158 къщи за гости не са ползвани по предназначение
В. 24 часа

Вижте и

„746 са къщите за гости в периода 2007-2013 г., за 158 бизнеспланът, който е бил представен в Държавен фонд „Земеделие“, не е бил изпълнен, ефектът е нулев“, заяви изпълнителният директор на ДФЗ Васил Грудев. Той припомни, че целта на изграждане на къщите за гости е да създаде бизнес и да развие селския туризъм. „Проверени са 288 къщи за гости, стойността им е 81 млн. лв., в 158 случая те не са изпълнявали изискванията за развитие на селските райони. С други думи, голяма част от тях не са ползвани, за да посрещат гости“, добави още Васил Грудев. По думите му ролята на Държавен фонд „Земеделие“ е да оцени инвестицията в къща за гости по време на 5-годишния мониторинг и когато тази инвестиция не е добра, следва тя да бъде възстановена. След проверката инвестицията в тези неуспешни 158 къщи от 46 млн. лв. трябва да бъде върната, процедурата ще бъде дълга, отбеляза изпълнителният директор на ДЗФ. Надуването на балон в инвестициите за къщите е било в периода 2013-2014 г., в новата програма за развитие на селските райони, която е към края си, няма подобен тип инвестиция, подчерта Васил Грудев.

Турски компании проучват възможностите за инвестиции у нас
В. Монитор

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум „България – инвестиционна среда“, на който участието взеха над 150 представители на турски компании. Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др. Икономическият министър подчерта предимствата на България като инвестиционна дестинация и посочи, че в последните години се отбелязва стабилен икономически ръст, както и че страната ни е лидер в региона по финансова стабилност, макроикономическо развитие и състояние на кредитния рейтинг. „България е сред страните с най-ниски данъчни ставки в Европа и се отличава с най-ниските оперативни разходи в ЕС“, изтъкна той и допълни, че активно се работи развитието на индустриалните зони в цялата страна и инвестиране в образованието.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре