Сега четете
Денят 18 ноември в световата история

Денят 18 ноември в световата история

640-420-predi-705-g-vilhelm-tel-ucelil-iabylka-vyrhu-glavata-naНа 18 ноември 1307 година е денят, в който, според преданието, швейцарският боец за свобода Вилхелм Тел от 120 крачки разстояние пронизал с безпогрешната си стрела ябълка, поставена на главата на сина му.

Далеч назад в историята, след строеж, продължил повече от 170 години, е осветена Ватиканската катедрала „Свети Петър” – на мястото, където през 64 г. апостол Петър е разпънат на кръст по заповед на римския император Нерон.

2017 г.
Силен пожар избухва в пекинското предградие Синцзян. 19 души са загиват, а още 8 са ранени.

2017 г.
Ливанският премиер в оставка Саад Харири е посрещнат в Елисейския дворец в Париж от френския президент Еманюел Макрон.

2017 г.
Хиляди хора в Зимбабве празнуват по улиците на столицата Хараре очакваната оставка на президентът Робърт Мугабе.

2017 г.
В Буенос Айрес умира испанският главен прокурор Жозе Мануел Маза на 66-годишна възраст.

2016 г.
Световната здравна организация обявява край на световната здравна криза с разпространението на вируса Зика.

2015 г.
За първи път Русия използва стратегическа авиация за удари по „Ислямска държава“ в Сирия. Стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС са изстрелват 34 крилати ракети с въздушно базиране по обекти на терористите.

2014 г.
Хюман Райтс Уоч алармира за нарушения на човешките права в Крим. Местните власти нарушават правата на населението, като подлагат на заплахи и враждебни действия жителите на полуострова, които са против позицията на Русия в украинския конфликт – основно кримските татари, активистите и журналистите. Също жителите на Крим, които по паспорт са граждани на Украйна, се принуждават да приемат руско гражданство.

2013 г.
31-годищният Ираклий Гарибашвили е избран за министър-председател на Грузия и става най-младият премиер в света дотогава.

2012 г.
В столицата на Камбоджа – Пном Пен, се открива 21-та сесия на АСЕАН, на която лидерите на десетте страни членки подписват декларация за правата на човека. Текстът на декларацията е обсъждан пет години.

2011 г.
В Елиста за вечно съхраняване от Шри Ланка са преместени мощите на Буда Шакямуни.

2011 г.
Арестувана е Глория Макапагал-Оройо – бивш президент на Филипините.

2011 г.
Президентите на Русия, Беларус и Казахстан подписват пакет от документи като стъпка към създаване на Евразийски икономически съюз.

2005 г.
В Тираспол се открива монетен двор, за да се секат и отпечатват монетите и банкнотите на непризнатата република Приднестровие, които са въведени през 1994 г. Поради факта, че Приднестровието е непризната държава, валутата й няма свой ISO код. Въпреки това има неформален код – PRB, който се използва от приднестровски организации, както и от банки в Русия, Украйна и Молдова.

1994 г.
Върховната Рада на Украйна отменя декларацията за суверенитет на Крим.

1987 г.
Вследствие на пожар в лондонското метро загиват 31 души.

1978 г.
В Гвиана (Южна Америка ) 900 души от американската секта “Светиня на народа” извършват масово самоубийство.

1977 г.
За първи път египетски президент Ануар Садат посещава Израел.
Мохамед Ануар ел-Садат е египетски политик и президент на Египет (1970-1981 г.). Носител е на Нобелова награда за мир за 1978 г. На 6 октомври 1981 г. е убит в столицата Кайро от ислямисти по време на военен парад.

1928 г.
Уолт Дисни пуска на екран първия си филм с Мики Маус. Компанията е основана като киностудио през 1923 г. от Уолтър Дисни. Тя е една от най-големите корпорации на САЩ, собственик на киностудии за анимационни филми и на увеселителните паркове „Дисниленд“ в Анахайм, Калифорния, в Париж и в Токио.

1920 г.
В Русия се легализират абортите.

1918 г.
Латвия обявява своята независимост.

1918 г.
Адмирал Колчак създава Омското правителство и се обявява за върховен владетел на Русия.

1918 г.
Уолт Дисни заминава на фронта в Европа в редиците на Червения кръст.

Вижте и

1901 г.
Подписан е договор между САЩ и Англия за строителството на канал между Тихия и Атлантическия океан.
Панамският канал е географски воден път с международно значение в Центална. Америка. Дължината му е 81 600 м. Свързва пристанищата на Карибско море (Кристобал, Колон) и на Тихия океан (Панама, Балбоа). Построен е през 1914 г., каналът е официално открит през 1920 г. От 1914 г. до 1979 г. се намира под юрисдикцията на САЩ, до 2000 г. се управлява от специална комисия, след което преминава под пълната власт на Панама.

1883 г.
В САЩ е въведена единна система за измерване на времето.

1877 г.
В хода на Руско-турската война турската крепост Карс е превзета от руските войски (6 ноември по стар стил).
На Задкавказкия театър руските войски настъпват през месец април. Те успяват да превземат Баязет и обсаждат Карс, но на 25 юни са отблъснати и са принудени да преминат в отбрана. Настъплението на турските войски е спряно на 15 октомври в битката при Аладжа, след което руснаците поемат инициативата и на 17 ноември превземат Карс.

1865 г.
Публикуван е първия разказ на Марк Твен “Знаменитата скачаща жаба”.
Марк Твен (псевдоним на Самюъл Ленгхорн Клемънс ) – американски. писател, публицист, общественик. Роден е на 30 ноември 1835 г. във Флорида, щат Мисури Израства в градчето Ханибал (Мисисипи). От 18-год. възраст се занимава с различни професии – лоцман по Мисисипи, златотърсач в Калифорния, писар, журналист. Получава известност с разказа си “Знаменитата скачаща жаба от Калаверас” (1865 г.). През 1867 г. пътува из Европа, посещава Палестина. Утвърждава се като сериозен и авторитетен писател с остро перо и тънък сарказъм. Романи: “Приключенията на Том Сойер” (1876 г.), “Приключенията на Хъкълбери Фин”, “Животът по Мисисипи”(1883 г.), “Принцът и просякът” (1882 г.), “Един янки в двора на крал Артур” (1889 г.), “Дневникът на Адам” (1904 г.), “Дневникът на Ева” (1906 г.) и др. Умира на 21 април 1910 г. в Редлинг, щат Кънетикът

1775 г.
Екатерина ІІ създава губерниите в Русия.
Екатерина ІІ Алексеевна (София Фредерика Августа Анхалт-Цербска) е руска императрица от 28 юни 1762 г. Родена е на 2 май 1729 г. в Щетин. Произхожда от беден немски княжески род. Омъжена е за наследника на руския престол (1745 г.), бъдещия император Петър III. Високо интелигентна, образована, с много широка обща култура, Екатерина ІІ бързо научава руски език и получава дълбоки и подробни знания за Русия и нейните проблеми. Скоро след коронясването на Петър III, с помощта на гвардията прави преврат и заема престола. Коронясана е в Москва на 22 септември 1762 г. Продължава политиката на преобразования и реформи. Особено активно участва в държавния живот. Заобикаля се със способни, енергични и интелигентни сановници: А. Р. Воронцов, П. А. Румянцев, Г. А. Потьомкин, А. А. Безбородко, А. В. Суворов и др. Общува с много видни свои съвременници – Волтер, френски енциклопедисти и др. Свиква Законодателна комисия (1767 г.) и съставя за нея специален „Наказ“ (ръководство), като използва много прогресивни идеи на европейски интелектуалци и мислители: Монтескьо, Волтер, Дидро и др. Създава специална организация „Свободно икономическо дружество“ (1765 г.) за защита интересите на дворяните; започва прокарването на границите между владенията на помещиците. При нейното царуване избухва Селската война, под ръководството на Е. И. Пугачов (1773-1775 г.), която е потушена с твърдост и жестокости. Извършва реформа в управлението на губерниите (1775 г.), което укрепва административната система на Русия; утвърждава наследствените съсловни права на дворянството. Основен обект на външната политика са северните брегове на Черно море и Северен Кавказ – по това време турски владения. Проявява голямо дипломатическо умение и след две успешни войни с Турция, Русия заема целия бряг на Черно море, от устието на р. Дунав до р. Дон, заедно с Кримския полуостров. Съгласно Кючук Кайнарджикският мир (1774 г.) Русия получава право да защитава интересите на християните в Османската империя, което се смята за голяма крачка в решаването на т. нар. Източен въпрос. Участва в трите разделяния на Полша (1772 г., 1793 г., 1795 г.), при които Русия получава обширни територии от Литва, Западна Белорусия и Западна Украйна. Екатерина II има и добри литературно-публицистични способности. Под нейно ръководство излиза сатиричното списание „От всякъде по нещо“. Оставя драматични съчинения: комедиите „О, време!“, „Измамникът“, „Именният ден на г-жа Ворчалкина“ и др.; приказки за деца „Приказка за царския син Хлор“, „Приказка за царския син Тевей“; исторически произведения: „Записки за руската история“, „Антидот“ и др. Нейните „Записки“ и допълненията към тях са интересен източник за историята на ранните години от живота й и началото на царуването й. Екатерина ІІ умира в Царско Село (днес Пушкин) на 17 ноември 1796 г.

1626 г.
Осветена е ватиканската катедрала „Св. Петър“. Строителството й започва през 1452 г. на мястото, където през 64 г. римският император Нерон заповядва апостол Петър да бъде разпънат на кръст заради вярата си.

На тази дата умират:
1965 г.
Умира Хенри Едгар Уолис – американски общественик, политик и държавник. Роден е на 7 октомври 1888 г. в щат Айова. В периода 1933 -1940 г. е министър на селското стопанство, след което е вицепрезидент на президента Ф. Рузвелт (1941-1945 г.). Хенри Уолис е привърженик на Рузвелтовия “нов курс” във външната и вътрешната политика. В годините 1945-1946 г. е министър на търговията. Впоследствие Хенри Уолис се отказва да поддържа курса на “студената война” и е освободен от длъжност от президента Х. Труман. Кандидатира се за президент през 1948 г. След като претърпява поражение на изборите се оттегля от политическата дейност.

1962 г.
Умира Нилс Хенрих Давид Бор – датски учен, физик. Роден е на 7 октомври 1885 г. в Копенхаген. Създава планетарен модел на атома и първата квантова теория на атома, участва в разработването на основите на квантовата механика. Има значителен принос в развитието на теорията на атомното ядро на процесите на взаимодействието на елементарните частици със средата. Завършва университет в Копенхаген (1907-1910 г.) и класическата електронна теория на металите (1908 г.). Работи в Кеймбридж с Дж. Томсън (1911-1912 г.) и в Манчестър заедно с Е. Ръдърфорд. В годините 1914 г. -1916 г. Нилс Бор е преподавател по математическа физика в Манчестър. От 1916 г. той е ръководител на катедра в Копенхаген. Нилс Бор създава институт по теоретична физика в Копенхаген и в периода 1920-1962 г. е негов директор. Датският учен участва в създаването на американската атомна бомба. Има важни открития в областта на ядрената физика. През 1922 г. Нилс Бор получава Нобелова награда за физика.

1952 г.
Умира Пол Елюар (псевдоним на Йожен Емил Пол Грендел) – френски поет. Роден е на 14 декември 1895 г. Участник е в Първата световна война (стихосбирка „Дълг и тревога“, 1917 г.). Той е един от създателите на сюрреализма в литературата. По време на Втората световна война се включва в Съпротивата. Превежда на френски език произведения на Христо Ботев. Поетични книги: „Поезия и истина“ (1942 г.), „Среща с германците“ (1944 г.), „Политически стихотворения“ (1949 г.) и др.

1941 г.
Умира Валтер Нернст – германски физик и физико-химик. Роден е на 25 юни 1864 г. в Бризен, дн. Вомбжезно, Полша. Лауреат е на Нобелова награда за физика за 1920 г. Следва в университетите в Цюрих, Берлин, Грац и Вюрцбург (1883-1887 г.), специализира при Л. Болцман и Ф. Колрауш. От 1890 г. е частен доцент, от 1891 г. е професор в Гьотингенския университет; основава физико-химичен институт към университета (1896 г.). Професор е в Берлинския университет (1902-1933 г.), директор на Института по химия (1905-1922 г.) и Института по физика (1924-1933 г.) към университета. Нернст е един от основоположниците на съвременната физико-химия. Установява връзката между подвижността на йоните и коефициента на дифузия на електролитите (1888-1889 г.), което му служи за основа при създаването на теорията за електродвижещите сили на галваничните елементи. Открива закона за разпределението (закон на Нернст за разпределението, 1890 г.). Изследва топлинните процеси при ниски температури и формулира принцип (теорема на Нернст, 1906 г.), съгласно който изменението на ентропията на телата се стреми към нула, ако тяхната температура се стреми към нула. Неговият принцип не произтича от първия и втория принцип на термодинамиката и нерядко се нарича трети принцип на термодинамиката. Синтезира амоняк от азот и водород при високи температури и под налягане, като използва манган за катализатор (1905-1907 г.). Публикува изследвания върху общи въпроси от космологията и физическото описание на Вселената.

1472 г.
Умира Висарион (мирско име – Йоан) – византийски философ, богослов, митрополит на Никея. Роден е 2 юни 1403 г. в Трапезунд. Получава първоначално образование в Трапезунд и Константинопол. През 1423 г. става монах, а през 1431 г. е йеромонах, веднага след което заминава за Мистра, за да учи философия при Г. Г. Плетон (до 1436 г.). През 1436 г. става игумен на един от константинополските манастири, а през 1437 г. е ръкоположен за митрополит на Никея. Заедно с Марк Евгеник е говорител на византийска делегация на Фераро-Флорентинския събор (1437/1438 г.), където защитава унията. През 1439 г. се връща в столицата, но заминава за Рим (1440 г.), тъй като папа Евгений IV го удостоява с кардиналски сан. През 1463 г. е обявен за латински титуларен патриарх на Константинопол. Съчинения: „Енциклика към гърците“ (1463 г.), превод на Аристотеловата „Метафизика“ и резюме на „Физика“ (в 6 книги), превежда на латински език съчинения на Ксенофон и Демостен, „Апология на писанията на Век“ (коментар върху „Антепиграфи“ на Гр. Палама и „Епиграфи“ на Й. Век), „Срещу измамния обвинител на Платон“ (в 4 книги критика на Г. Трапезунд).

Любословие по  Агенция “Фокус” 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре