Сега четете
Всяка държава трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика

Всяка държава трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика

orig (1)Всяка страна трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика – това бе посланието на новия посланик на САЩ Херо Мустафа на една от първите ѝ публични прояви, откакто зае поста си в София. Баща ми беше журналист. Докато бях малка в Северна Дакота, баща ми пишеше, а аз разбирах колко е ценно истинското честно репортерстване, разследващата журналистика, разказа тя. Понякога е трудно – защото искате да напишете нещо, но върху вас има натиск. И натискът идва по много начини – понякога пряко, понякога непряко. Добрата разследваща журналистика е нещо, което всяка държава трябва да подкрепя.

Обмисляйки приоритетите си, преди да дойда в България, реших да организирам мислите си в тези три думи – свързаност, сътрудничество и корупция. За корупцията знаете. „Сътрудничество“ означава да се върши повече в региона, защото вие се намирате в много важен стратегически район и е важно да си сътрудничите със съседите си от всички страни, обясни тя по време на конференцията „Журналистика в търсене на решения“ на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и организирана в партньорство с Фондация „Фридрих Науман“.

Мустафа отбеляза още, че под „свързаност“ има предвид свързаност на България със САЩ по всички канали, включително и през неправителствени организации и медиите. Въпросните три C (заради изписването на английски на connectivity, collaboration, corruption) бяха представени от Мустафа и на изслушването ѝ в Сената, когато Вашингтон потвърди назначението ѝ. За няколкото седмици, в които съм тук, срещнах много хора, отдадени на това да правят добри неща за страната – предприемачи, избрали да останат и да изградят бизнеса си, млади държавни служители, които вярват, че за корупцията няма място в съвременното управление, и журналисти, които вярват, че независимите медии са критично важни за едно демократично общество, каза тя.

„Като американци ние сме известни с оптимизма си. С екипа ми сме големи оптимисти по отношение на България и заради това създадохме медийната кампания „Силата е в теб“, припомни още посланик Мустафа. Повече за кампанията четете тук. Коя е Херо Мустафа Мюсюлманка и бивш бежанец, тя е един от дипломатите на САЩ с необичайна история – родена е през 1973 г. в семейство на кюрди (фамилното им име е Мистафа) в Ербил, Ирак, и прекарва две години в бежански лагер.

Вижте и

Семейството на кюрдски политически активист емигрира в Америка през 1976 г., бягайки от репресиите на Саддам Хюсеин. В САЩ техен покровител става лутеранска църква. Възпитаник на университетите „Джорджтаун“ (бакалавър по международни отношения и национална сигурност) и „Принстън“ (магистър по международни отношения), тя говори 9 езика, включително арабски, кюрдски, турски, руски, гръцки, португалски, хинди и фарси.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре