142162-phones-news-netflix-confirms-hdr-compatibility-with-samsung-galaxy-note-8-and-lg-v30-image1-24qtotmcfrАмериканският гигант във видео стрийминга Netflix експериментира с функция, която позволява на зрителите да гледат филми с до 1,5 пъти по-бърза от обичайната скорост, тествайки подход, който стана популярен при подкастите и клиповете в YouTube. Опцията е налична на мобилни устройства с Android, но Netflix предупреди, че може да не стане в постоянна, съобщава Bloomberg. „Ние винаги експериментираме с нови начини да помогнем на потребителите да използват Netflix“, се казва в съобщение на компанията от понеделник. По-рано уебсайтът Android Police съобщи за теста, цитиран от Bloomberg. Други медийни платформи вече приеха подобна по-висока скорост. YouTube позволява на зрителите да гледат клипове със скорост до 2 пъти по-бърза от нормалната.

Това е възможно и в приложението на Apple за подкасти. На практика тази функция дава възможност потребителите на YouTube да гледат 10-минутно видео на тема готвене например за пет или шест минути. Но подходът е по-противоречив, когато става въпрос за видеоклипове, които хората смятат за изкуство. Netflix си е създал репутация на компания, която поставя под въпрос стандартите за забавление по начини, които биха могли да обидят някои зрители.

Компанията засегна любителите на киното с настояването си филмите да бъдат достъпни за гледане вкъщи по същото време, когато се появяват и в кината, както и с това, че позволи на зрителите да пропускат началните надписи на филмите и сериалите. Режисьорът Джъд Апатов възрази срещу този ход в понеделник, като каза, че би призовал всеки режисьор или създател на шоу по света да се бори срещу Netflix заради това. “Ние ви даваме хубави неща”, каза той в Twitter. “Оставете ги така, както са предназначени да бъдат гледани.”