Сега четете
Най-добрият баланс за портфейла ви

Най-добрият баланс за портфейла ви

collage33И във финансите важи максимата, че няма едно правило, което да е валидно за всички. Който желае да инвестира, трябва да прецени за себе си какви рискове може да поеме, какви цели иска да постигне, каква сума е готов да инвестира. Герг Макфърлейн, икономист и финансов журналист в Investotpedia, споделя своя опит относно личните финанси. Закон за балансиране Важен е балансът във вашия портфейл. Бивш мой клиент веднъж заяви, че основната му инвестиционна цел е да увеличи максимално възвръщаемостта си, като в същото време минимизира риска“.

Светият Граал на инвестирането. Можеше да каже „Искам да направя добри инвестиции“ и това би било също толкова полезно. Тъй като хората се различават по възраст, доходи, желание за забогатяване, склонност към харчене и милион други променливи, никога няма да има оптимално балансирано портфолио. Индивидуално е за всеки. Има много възрастни, които инвестират като 20-годишни, и родители – както и несемейни, които подмамват, разчитайки на възвръщаемост, която никога не се постига.

Съдбата обича смелите Ако наскоро сте се дипломирали от университета, без да имате задължения – поздравления. Благоразумието, което ви е довело дотук, трябва да продължи да ви ръководи и занапред. Ако сте имали дълг, тогава в зависимост от лихвения процент, който ви се начислява, вашият приоритет трябва да бъде да го изплатите възможно най-бързо. Но ако някога ще инвестирате смело, това е моментът да го направите. Индексните фондове са най-сигурната инвестиция и са привлекателни за тези, които се страхуват да не загубят всичко. Възвръщаемостта на S&P 500 през последните 10 години е свидетелство за неговата „безопасност“ и показва стойността, която може да се натрупа във времето.

Знанието, което ще придобиете относно доларовото осредняване и навиците, които ще усвоите относно инвестирането ще ви помогнат. И все пак, защо да не включите малко повече непредсказуемост във вашите инвестиции, с надеждата да изградите по-бързо портфейла си? Толерантността към риска намалява За повечето инвеститори толерантността към риска намалява с навлизането им в 30-те и 40-те години. Те не са толкова склонни да залагат голяма част от парите си на единични инвестиции. По-скоро търсят да създадат ликвиден фонд за спешни случаи или скъпи покупки, като същевременно продължават да правят инвестиции в дългосрочен план. Опитните инвеститори се интересуват от пенсионни фондове или специализирани рискови фондове. Щастието обича разума Вероятно в един момент от живота си ще искате сериозно да започнете да спестявате за пенсиониране.

В такъв случай е най-добре да започнете с трите традиционни класа ценни книжа – в намаляващ ред на риска и на потенциалната възвръщаемост, това са акции, облигации и кеш. Традиционното правило гласи, че възрастта ви в години трябва да се равнява на процента от портфейла ви, инвестиран в облигации и пари в брой. Малко вероятно е да има някой на планетата, който отива при своя финансов консултант и казва: „Моля, преместете 1% от портфейла ми от акции към облигации и кеш“.

Освен това, продължителността на живота се е увеличила откакто тази аксиома за пръв път стана популярна, а сега трябва да добавите 15 години към вашата възраст, преди да разпределите съответната част от портфейла си за акции и облигации. Това, че правилото се е променило през годините, трябва да ви даде представа за неговата стойност.

Вижте и

Логиката гласи, че колкото сте по-млади, толкова по-голяма част от парите си трябва да инвестирате в акции, защото те имат по-голям потенциал за растеж, отколкото облигациите и кеша. Това, което обикновено не се споменава е, че колкото повече богатство имате, тоест независимо от възрастта, толкова по-консервативните можете да си позволите да бъдете, следователно колкото по-малко пари имате, толкова по-смело трябва да инвестирате в акции.

Извод Съществуват някои основни аксиоми относно рисковете и възвръщаемостта, които инвеститорите трябва да знаят. Правилното разпределение на портфейла с акции, облигации и кеш е важно. Оттам можете потенциално да разширите инвестициите си към други алтернативи като недвижими имоти или да вземете някои концентрирани високорискови инвестиции във високорискови акции, за да достигнете максимална възвръщаемост. Най-добрият баланс на портфейла ви ще бъде този, който отговаря на вашата толерантност към риска, целите ви и възрастта, на която стартирате този процес.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре