Недостиг на противогрипни ваксини в целия Европейски съюз. Това е водещото заглавие на вестник “24 часа” . Изненадващ щам на грипа е забавил производството им с около месец. Ваксините актуализират всяка година, за да отговарят по-добре на вирусите, които ще се разпространяват. Първите 60 хиляди са вече в България, като се очакват още 150 хиляди по националната програма за безплатно ваксиниране, пише още изданието. Припомня се ,че 10 на сто от хората над 65 годишна възраст ще бъдат имунизирани безплатно тази година. До средата на ноември е препоръчително да се постави инжекцията, която пази от грипа, пише и вестник “Монитор”.

Хазната е дала едва 1 милион и 240 хиляди лева данъчни отстъпки на родителите , показва доклад на финансовото министерство, обобщен на първа страница на вестник “Сега”.  Сумата е пренебрежимо малка-едва 0.03 % от всички приходи от подоходни данъци. България е с най-скромни данъчни отстъпки в целия Еврпопейски съюз. Туризмът и селското стопанство са рекордьори по облекчения за бизнеса, обобщава вестникът.

Промяна в системата за ТЕЛК ще има от януари, пише вестник “Труд”. Очаква се да се съкрати времето за придобиване на експертно решение, като комисиите за ТЕЛК да могат да работят и без специалисти по конкретното заболяване. Създават се процедури, които  максимално да улеснят хората с увреждания, пише още в статията.

“Монитор” извежда  сметката за отопление през зимата. Тон качествени въглища струва 350 лева,кубикът дърва скочи над 100 лева, а киловатчас топлоенергия е 2 пъти по-евтин от тока.

Гурбетчиите пращат по 3.4 милиона евро на ден, отчита статистиката на БНБ, цитирана от вестник “Дума”. Близо 731 милиона евро са изпратените у нас пари от емигранти до края на юли. За същия период на миналата година сумата е била с 13 милиона евро по-малко.

Изданието цитира подуправителя на БНБ Калин Христов, който съобщава, че нова банкнота от 50 лева с повече защити ще бъде пусната в обръщение от 1-ви ноември. Засега не се обсъжда пускане на банкнота с номинал 200 лева, защото броят на електроннните плащания расте за сметка на тези в брой. Остават в употреба и монетите от 1 и 2 стотинки, пише вестник “Дума”.

Започват мащабни инспекции в училищата от днес, информира вестник “Сега” . Инспекциите трябва да дадат реална картина за качеството на образованието . Ще се проверяват както документите – учебни програми и планове, така и начинът на преподавене, като ще се влиза директно в учебните часове.

“Познавате ли вдъхновяващи учители? Кажете на МОН кои са те” – с това заглавие вестник 24 часа стимулира организации да направят предложения за конкурса за вдъхновяващи учители, организиран за първи път от министъра на образованието . Наградата ще е за иновативни и креативни педагози, повишили успеха, променили светогледа и дори съдбата на своите ученици чрез методите си на преподаване – съобщава вестникът.