press“Кризата вече не я чакаме, тя е тук”, заявява пред “Стандарт” финансистът Емил Хърсев. Европа пострада от рикошета на азиатската политика на САЩ, подчертава той. Хърсев е убеден, че “имаме повторение на заболяването от 2008-2009 година, което не беше излекувано”.

“Една трета от българите са застрашени от бедност”, пише “Земя”. Данните са на Евростат за 2018 г.

Според доцент Ралица Ганева от Софийския университет след 15 години ще се търсят 28 хиляди лекари и двойно повече медицински сестри. В интервю за “24 часа” преподавателката по икономическа статистика предупреждава “Обречени сме да се доближим до изоставащите икономики, ако не инвестираме в човешки капитал”.

14 хиляди шофьори мигрират на запад, информира “Телеграф”. Един милиард и 700 милиона лева губим от пакет “Мобилност”, показва изследване на водеща консултантска група.

“Европа обяви всички българи за “животни”. А това не е ли расизъм?”, коментира “Стандарт”. Нито една медия в Европа не си позволи да сложи всички британци под един знаменател, пише вестникът по повод изстъпленията на британските футболни запалянковци по време и след квалификационната среща по футбол в София.

“У нас има расизъм не само по стадионите, но и в парламента, и в правителството”, заявява Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет пред вестник “Сега”. Според него България не изпълнява около 200 решения на Европейския съд по правата на човека.

“Милиардерът Келнер купи бТВ, политикът Слави – телевизия “Стара Загора”, а БНР остана без началник” – е водещото заглавие на “24 часа”. Антон Митов временно поема радиото, след като медийно торнадо отнесе генерален директор и донесе нови собственици.

Тепърва ще се разбере дали чешкият магнат Петр Келнер ще купува БТК, уточнява вестникът. “Труд” добавя, че най-богатият чех купува телевизии и в Румъния, Чехия, Словакия и Словения. Вестникът е научил от свои източници, че покупката на бТВ и спортния канал “Ринг” ще бъде обявена до дни. Сделката трябва да бъде одобрена от Брюксел.

Заплатите на служителите в районните здравни инспекции ще се повишат с 10 процента догодина, съобщава “Труд”, като се позовава на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

“Масови жалби от лошо качество на водата” е заглавието на първа страница на “Дума”. Става дума за жалби от цялата страна в службата на обществения защитник.

366 килограма отровен салам е конфискуван от служители на Агенцията за безопасност на храните”, съобщава “Телеграф”. Саламът е внос от Германия, в него е открита бактерията “листерия”. Тя може да доведе до сърдечни инфекции.

“Монитор” допълва, че скандалът със заразените колбаси избухнал след разследване на германски медии. Продуктите на фирмата-производител се продават основно в една от големите търговски вериги у нас, уточнява изданието, без да споменава името на веригата.

“Само до три прасета ще може да се отглеждат в личния двор”, пише “Сега”. Става дума за нова наредба на земеделското министерство, с която според експерти се затвърждава монополът на големите индустриални ферми.