orig (1)Новият посланик на САЩ в България Херо Мустафа връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, съобщиха от американското посолство у нас.

Сега тя може да започне работата си като посланик на САЩ в България.

Г-жа Мустафа замени на този пост Ерик Рубин. Тя е дипломат от кариерата. Преди назначението си в нашата страна тя е заместник-ръководител на посолството на САЩ в португалската столица Лисабон. Преди това е била съветник по политически въпроси в посолството на американското посолство в Индия. Във Вашингтон тя е била съветник в администрацията на вицепрезидента Джо Байдън по въпросите на Близкия изток, заместник-директор на Дирекцията за Афганистан в Държавния департамент.

Също така г-жа Мустафа е била директор в Съвета за национална сигурност. Родена през 1973 г. в град Ербил, Ирак и произхожда от кюрдско семейство. Две години от детството си прекарва в лагер за бежанци. През 1976 г. семейството й получава право на убежище в САЩ. Тя има бакалавърска диплома от Джорджтаунския университет и магистърска от Принстън. Говори 9 езика, включително арабски, руски, хинди и фарси.

От балканските езици тя говори гръцки и турски. На Балканите тя започва да работила в неправителствения сектор в Босна и Херцеговина, а през 1999 г. в американското посолство в Атина. На нея е посветен документалният филм “Американски герой”.