Сега четете
Конференция на тема „Историята на Българската и Руската Православна Църкви“ се проведе във ВТУ

Конференция на тема „Историята на Българската и Руската Православна Църкви“ се проведе във ВТУ

В зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе Международна научно-богословска конференция на тема „Историята на Българската и Руската Православна Църкви като предмет на академичното изучаване в богословските учебни заведения в България и Русия на съвременния етап“.72178480_10216415438398783_2472368915733282816_n

Преди началото на научното събитие проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет, прие Негово Високопреосвещенство Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия и ректор на Общоцърковна аспирантура и докторантура на Руската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“, Doctor honoris causa на Великотърновския университет.

По време на срещата двамата обсъдиха обучението в Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който е открит през месец април 1991 г. Негово Високопреосвещенство благодари за посрещането и увери проф. Хр. Бонджолов, че доброто сътрудничество, изградено през годините, ще продължи и занапред. Конференцията започна с приветствие на проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на светогорската Алма матер. „За мен е чест и удоволствие да посрещна във Великотърновския университет голяма делегация от хора, свързани с вярата. Най-важното нещо в днешния ден са опорите – паметта, любовта и вярата.

Без памет ние сме обречени. Ако разгърнем историята и припомним на всички началото, ще видим, че онова, което свързва нашите два народа е вярата и любовта между хората. Не трябва да забравяме заветите на миналото – да бъдем заедно, защото само така ще преодоляваме успешно трудностите. Преди всичко трябва да изведем вярата, да се опрем на нея, да успеем да я събудим там, къде е загаснала, да я предадем на децата си, ако искаме да останем във времето. Желая успех на конференцията!“, каза в приветствието си проф. Хр. Бонджолов.

В работата на конференцията със свои доклади се включиха Негово Високопреосвещенство Волоколамският митрополит Иларион; Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква; Белгородският епископ Силвестър, ректор на Киевската духовна академия; духовници; преподаватели от Великотърновския университет. Организатори на събитието са Подворието на Руската Православна Църква в София и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

Снимки: ВТУ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре