hqdefaultЖурналистиката, , свързана с агресивни разследващи функции, има нов ресурс на база данни, порно сайтовете. Разбираемо, сложната проверка на обръчи от фирми, търговски регистри, роднинска обвързаност изисква твърде много време, консумира много калории. Новият метод е вече изпробван от ПИK и е по-простичък.

Влизаш в петте най-популярни порно сайтове, после находчиво цъкаш категорията “Bulgarian”, автоматично  съществуваща, за да създаде допълнителна локална стимулация, понеже като чуеш реплики от рода на “Ти напрао ма разби ва Митко” изпадаш във фонетична възбуда, каквато и най-реномираните актриси не могат да предложат, от съображения за световна универсалност.

И ето теб, разследващият журналист, почваш да разследваш. Сядаш зад компютъра, чака те тежка работа, набираш сайта (той гугъл ти го и съджества, ти по принцип често си си там, знае се къде и кога влизаш). Но ето, че сега е друго – ще съчетаеш професионализма с удоволствието, кой кат тебе. Разследването се изразява в това да преглеждаш клипчета и да четеш отдолу коментарите (да, има хора, които коментират порно видеа, особена анализаторска страст). Там, в категорията на българо-аматьорски клипове, винаги има един човек, който е написал: Taa ia znam we, twa e Nadia ot Peto, golqm kurwolqk!

На теб Надя от Пето обаче не ти върши работа, имам предвид политически не ти върши работа – тя в момента работи на морето и продава сувенири. Но продължаваме напред. Няколко часа по-късно вече си добавил няколко неща в колекцията. Ето, че си открил манекенка, станала подгласничка на мис Карлово през 2004-та година и била гадже на футболист, който общо взето по същото време е вкарал гол на Локо Пловдив.

Вече виждаш как започва да се мержелее и готовото заглавие: “Мълния в ЦИП – манекенка и футболист в брутални сцени”. Слагаш разбира се и на края на заглавието (+18), понеже в потребителските навици е пълно с хора, които като прочетат (+18) никога не цъкват, тъй като или нямат въпросните години и се угрижени за правилно протичащия им пубертет, или пък възрастни хора, които по дефиниция губят любопитство към всичко, което е предназначено за възрастни хора, понеже пазят зрялото си око от екстремни неща, страхувайки се да не видят нещо твърде непочтително.  Едното заглавие готово.

Но основната работа още не е свършена. На теб ти трябва жена, свързана с политик. Тази връзка не е задължително да бъде прекалено сигурна – ти това ще го регламентираш в заглавието, там ще е “близка до кандидат-кмет”, пък колко точно ще е близка, няма значение. Достатъчно би било тя да се е снимала преди 14 години с мъж, който се е оказал шести братовчед на въпросния политик, като ти дори за удобство на текста (журналистиката е умението да съкращаваш) би моглo да се изпусне, че е шести и да се задоволиш с братовчед – не си излъгал, братовчед е човекът.

С червени жилки в очите се облягаш назад и си готов. Остана още малко работа. Компютърните ти умения са на достатъчно високо ниво, за да нацелиш там някъде горе вдясно бутона принтскрийн, а после да отвориш пейнта. Пействаш там изображението и майсторски замъгляваш туй онуй, че да изглежда по оня начин, при който става хептен мръсно. А така, пращай на главния редактор, ако все пак ти не си самия главен редактор, който, за да даде пример на всички, се е захванал с най-тежката и сложна работа.

Утре на планьорка нещата ще се обсъдят и ще приключат с окончателното решение “Давай да я изтипосаме” – след като половин час преди това се е уточнило и как точно да я изтипосаме.  Вечерта се прибираш вкъщи, доволен от добре свършената работа. И влизаш на същото място – тоя път вече за забавление. Ти направо ги разби ва Митко.

Автор: Райко Байчев Редактор:  ww.actualno.com