Сега четете
Стотици великотърновци отбелязаха празника 6-ти септември

Стотици великотърновци отбелязаха празника 6-ти септември

„Уважаеми великотърновци и гости на Старата столица,

Днес честваме едно от най-българските по своя характер събития, останало завинаги с големи букви в нашата дълголетна история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Отекнало в световните хроники с думите „чудо”, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. 2

На 6 септември 1885 година предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България.
Едва седем години след несправедливия Берлински договор историческата правда поне отчасти е възстановена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана отново става част от една цяла държава. Обединени, предците ни изричат силно думите „Да живее Съединението!”, изтъкна в словото си градоначалникът на Старата столица Даниел Панов.

„Дори Великите сили остават безсилни пред волята на на нашия народ да бъде свободен, но и обединен. Съединението на България е едно от онези паметни събития, заради които ние трябва да се гордеем, че сме българи, че живеем в Историческата и духовна столица на България – Велико Търново. Именно тук – в града, в който през 1185 година Асеневци възстановяват българската държава и я издигат до нивото на световна империя, тук е направена първата и много решителна стъпка в борбата за национално обединение.

Трябва да помним и да предаваме на децата ни знанието, че още през август 1878 година в Хаджи-Недялковата къща търновци създават първия комитет „Единство“. Трябва да помним, че Джорджо Момчев, Георги и Никола Живкови, Стефан Стамболов, Любен Каравелов, архимандрит Стефан, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов – те са първите идеолози на Съединението. Вдъхновени от отдадеността и родолюбието на тези велики търновци, българите скоро създават подобни структури от двете страни на Балкана. За да се стигне до датата 6 септември 1885 година, когато е постигната първата и много важна победа в борбата за национално обединение. Нека всеки от нас днес се запита – защо успява Съединението? Защо след пет века под робство малка България се опълчва силно и резултатно на Великите сили?

Какво стои в основата на тези български чудеса – Съединението, а и 23 години по-късно – Независимостта? Отговорът не е труден – обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца.

Искрено вярвам, че политиката следва да бъде съревнование на идеи, конкретни решения и мерки именно за това по-добро бъдеще, а не арена на негативизъм, фалшиви новини, провокации и амбиция с цената на всичко да сме във властта. Това е заветът, който ни оставиха нашите предци и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници. На това ни учи вечната мъдрост „Съединението прави силата”. От нас зависи да я приложим днес, за да бъдат светли бъднините ни“, посочи още кметът на Велико Търново.

Вижте и

Честит празник!
Да живее България!

Автор: Община Велико Търново

Снимки: ПР/Община Велико Търново

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре