Stani-bogat_fit-gallery_sliderПредаванията “Спортисимо” и “Стани богат” ще бъдат прекратени, обявиха от БНТ в свое кратко прессъобщение.

В него се казва, че “Спортисимо” няма да има повече излъчвания, докато от “Стани богат” ще бъдат излъчени оставащите по договор и вече заснети броеве на предаването.

Заглавието “Бързо, лесно, вкусно” ще продължи излъчването си при намалена наполовина цена за реализация на един епизод от предаването, допълват от националната медиа.

От БНТ допълват още, че съвсем скоро ще има и повече информация за предстоящата програма от новия телевизионен сезон, който предстои през есента.

В началото на юли тази година Емил Кошлуков бе избран за генерален директор на националната телевизия, след като Константин Каменаров не успя да довърши мандата си и напусна поста след получена условна присъда за шофиране след употреба на алкохол.

От отчета за състоянието на телевизията, направен в средата на юни по искане на СЕМ, стана ясно, че медията е задлъжняла с 44 млн. лв., а до края на годината сумата може да достигне и 50 млн. лв. В отчет пред СЕМ преди месец Кошлуков като и.д. директор потвърди, че телевизията е практически във фалит, но обясни, че всички решения са вземани от управителния съвет на БНТ и самият той нямал общо с всичко това.

Едно от обещанията му по време на конкурса за поста генерален директор бе спирането именно на “Стани богат”. Тогава бяха изнесени данни, че играта струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, а цената само на едно предаване е близо 26 000 лв., а БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма за “Стани богат”, припомня и текстът “Есента на БНТ” от последния брой на “Капитал”. В него се посочва още, че според изотчници от пазара спортната игра “Спортисимо” пък е била с дневен бюджет около 5 хил. лв.

В публикация на вестник “Сега” от февруари бе изнесена информация, че с кулинарното предаване “Бързо, лесно, вкусно”, което също като “Стани богат” се реализира от екип на Нико Тупарев, при управлението на Каменаров БНТ е сключила допълнително споразумение, с което телевизията се задължава да купи още 180 броя от него, а създаването на един брой по информация на изданието струва 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв..

Веднага след всъпването си в длъжност Кошлуков създаде дирекция “Спорт” и назначи за неин директор Сашо Йовков, който му беше съперник в конкурса за генерален директор на телевизията.

В началото на август той назначи и юриста Христо Томов, който да се заеме с предоговарянето на поредица от договори, сключени от БНТ, за които телевизията вече получава покани или има заведени нотариални дела.

Преди няколко дни Кошлуков е освободил програмните директори на БНТ Надя Костова, на БНТ 2 Геновева Момчева, а БНТ 1 е с изпълняващ длъжността програмен директор.

Очаква се през есента на конкурсен принцип да бъдат избрани нови програмни директори и да се изгради програмната дирекция, както предвижда концепцията, която защити генералният директор. Едва след това може да се очаква и приемането на програмна схема.